Datum objave: 15. Ožujak 2017

Ne ponovilo se: Okupljanje pred 'ostacima' kuće Matulja kao upozorenje

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Sudionici predavanja o zaštiti arhitekture modernizma koja će se održati danas, 15. ožujka, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', kako neslužbeno doznajemo, okupit će se pred terenom na kojem je bila izgrađena, sad već srušena kuća Matulja na Brodarici. Kuća Matulja, djelo poznatog arhitekte Ante Vulina iz 1962. godine smatrala se spomenikom arhitekture iz doba moderne te je kao takva trebala 'uživati' status zaštićenog kulturnog dobra.

 

Kuća Matulja svojedobno je bila zaštićena Rješenjem o preventivnoj zaštiti koje je izdalo Ministarstvo kulture međutim novi vlasnici, obitelj Ninković iskoristila je 'prazan hod' na prelasku s privremene na trajnu zaštitu i sa zemljom sravnila spomenik kulture što je diglo na noge kulturnu javnost Hrvatske, prvenstveno arhitekata.


Upravo će Saša Šimpraga, jedan od moderatora tribine i analitičar prostora, predvoditi i okupljanje pred ostacima onog što je do kraja tekućeg mjeseca u uređenoj državi trebalo biti trajno zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske.


Sudionici kako okupljanja, tako i predavanja žele upozoriti na slučaj kuće Matulja koji nije jedinstven na prostoru Lijepe Naše, ali koji se više nikad ne bi trebao ponoviti. Naime, bračni par, vlasnici sad zemljišta na kojemu je nekoć stajao biser moderne arhitekture, kako smo prethodno pisali na Šibenik News portalu, iskoristio je sporu hrvatsku birokraciju za što neće snositi sankcije budući da je kuća sravnjena sa zemljom u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

 

- U ovom slučaju je nažalost ostvarena je namjera vlasnika da ukloni postojeću građevinu, osporavajući njezine vrijednosti utvrđene već ranijim Rješenjem o preventivnoj zaštiti, koristeći trenutnu nenadležnost Ministarstva kulture s obzirom na to da je donošenje Rješenja o trajnoj zaštiti u tijeku - kazali su nam tada iz Ministarstva kulture.


Nakon simboličnog, nazovimo ga, prosvjeda, predavanje s početkom u 18.30 sati u Knjižnici, izlaganja će održati dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik) uz moderatore Šimpragu te Lidiju Butković Mićin.

 

Govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.

 

- Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu - poručili su organizatori tribine članovi Udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze i članovi Društva arhitekata Šibenik.


Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze. Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3