Head 06
Datum objave: 23. Rujan 2017

MDF U DOMOVINSKOM RATU: Izložba o najhrabrijem dječjem festivalu na svijetu

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas u 11 sati u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" biti će otvorena izložba fotografija "Djeca i Međunarodni dječji festival u Domovinskom ratu 1991. - 1995."
Izložba je posvećena najhrabrijem dječjem festivalu na svijetu, manifestaciji dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu koja je kontinuirano održavala u ratu, doslovno na prvoj crti obrane i pod granatama.

Izložbu je u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku i uz pomoć Grada Šibenika pripremila Udruga "Volim Šibenik" s ciljem trajnog čuvanja i njegovanja baštine Domovinskog rata i doprinosa Šibenika obrani Hrvatske. Postavljena je u sklopu programa obilježavanja 26. obljetnice Rujanske bitke za Šibenik, a nastala je od manjeg dijela fundusa digitaliziranih negativa koji su pronađeni tijekom 2017. godine i na njoj su izložene mnoge do sada neviđene fotografije.
Negative je prikupila, digitalizirala i obradila Udruga „Volim Šibenik“ u sklopu svog programa „Baština Domovinskog rata“ i projekta „Šibeniče, ti si stina“ koji se počeo ostvarivati prošle godine. Izložba „Djeca i MDF u Domovinskom ratu“ treća je tematska izložba priređena u sklopu tog projekta. Prva je bila izložba „Šibeniče, ti si stina – 25. obljetnica bitke za Šibenik“, a druga „Vodice u Domovinskom ratu“.

„Djeca i MDF u Domovinskom ratu“ pregled je dramatične opstojnosti šibenskog dječjeg festivala u teškim ratnim okolnostima kada je ne samo opstao nego i zadržao svoj međunarodni karakter. To ratno razdoblje festivala od 1991. do 1995. godine prikazano je kronološki u 60 fotografija, a ilustrirano je ratnim sudbinama djece Šibenika, Skradina, Vodica, Bićina i Dubravica.

Izložba će otvoriti Paško Bubalo, prvi demokratski izabrani predsjednik Skupštine općine Šibenik i šibenski župan, predsjednik Festivalskog vijeća u Domovinskom ratu.
Na dramatične ratne godine festivala podsjetiti će Ante Pulić, direktor šibenskog kazališta i MDF-a u Domovinskom ratu, a s posebnim povodom gosti otvaranja izložbe biti će predstavnici Zbora ratnog zapovjedništva 113. brigade ZNG / HV od njenog osnutka 19. lipnja 1991. do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine
Svi pronađeni negativi kao i njihove digitalne kopije biti će pohranjeni u Državnom arhivu u Šibeniku kao i izložene fotografije koje će biti na raspolaganju šibenskim institucijama, udrugama i školama kao svojevrsna mobilna izložba ukoliko je budu u posebnim prigodama željeli postaviti u drugim hrvatskim gradovima ili inozemstvu.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3