Datum objave: 30. Listopad 2017

Spor na Prviću oko buduće marine:Kome su osobni interesi ispred općeg dobra

Diana Ferić
Diana Ferić

Lino Vlahov, poduzetnik s otoka Prvića koji je prošle godine organizirao potpisivanje podrške izgradnji luke nautičkog turizma u uvali Perolinov gat onako kako je to predviđeno Prostornim planom Šibensko – kninske županije, održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je javno stao u obranu izgradnje luke nautičkog turizma na toj lokaciji.


Vlahov je sazvao konferenciju za novinare uoči mirnog prosvjednog skupa kojeg će protivnici prvićke marine održati sutra ujutro kada se održava sjednica Gradskog vijeća Grada Vodica na kojoj će bi trebala biti usvojena "Odluka o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje "Perolin gat" u Prvić Šepurini" i iznio mišljenje da taj projekt pokušavaju srušiti i onemogućiti „oni kojima su osobni interesi ispred općeg dobra“.

Prosvjedni skup, navodno, organizira Udruga građana "Burni Prvić" u osnivanju čiji članovi smatraju da će Vodičko Gradsko vijeće donijeti odluku koja je protivna volji mještana Prvić Šepurina te posebni žitelja uvale Perolin gat kojih se 125 izjasnilo protiv izgradnje marine.
Oni će ukazati i na negativno mišljenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture o tom projektu te na, nezakonitosti u proceduri donošenja Prostornog plana zbog čega namjeravaju podnijeti i tužbu DORH-u.


Organizatori mirnog prosvjeda žele „žalo i salbun, a ne beton“ i protive se „betonizaciji otoka“. Njihove tvrdnje na današnjoj konferenciji za novinare osporio je zagovornik gradnje marine Lino Vlahov te novinarima predočio popise 192 žitelja Prvić Šepurina koji podržavaju izgradnju marine prema PP-u Šibensko – kninske županije i traže da se u Urbanistički plan marine unese odrednica koja osigurava koridor za nesmetani prolaz kroz luku otvorenu za javni promet do otvorenog mora.


-Protivnici marine u uvali Perolin gat, - kazao je Vlahov, žele onemogućiti razvoj otoka Prvića, protive se njegovom napretku i opstanku zbog vlastitog komoda. Oni stavljaju osobne interese ispred općih, ispred dobrobiti otoka Prvića i Grada Vodica. Bez luke nautičkog turizma nema razvoja turizma, nema boljeg života, nema većih prihoda, nema demografske obnove otoka.

Lino Vlahov, nije krio ni osobne poslovne i poduzetničke interese kao ni namjeru da se nakon što plan bude prihvaćen, a Županija raspiše natječaj za koncesiju prijavi i kao jedan od potencijalnih investitora.

Marina u uvali Perolina na otoku Prviću, jedan je od kapitalnih projekata Grada Vodica. Prema planu ona će se prostirati na nešto više od 42 tisuće četvornih metara, imati će 190 vezova, a u njenu će izgradnju biti uloženo oko 17 milijuna kuna. Taj projekt Grad Vodice je
kandidirao kod Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova pa su zakonom predviđeni postupci već u tijeku.
-Protivnici ovog projekta, kaže Vlahov, - nemaju nikakvih argumenata. Njihov jedini interes je zamrzavanje sadašnjeg stanja. Oni zbog vlastitog komoda i žele zaustaviti razvoj i opstanak našeg otoka.

 

Iz kategorije: Vijesti