Datum objave: 26. Svibanj 2018

OBNOVA SUHOZIDA - Novi naraštaji uče i čuvaju vještinu suhog zidanja

Diana Ferić
Diana Ferić

„Mladi u obnovi suhozida“ naziv je programa kojeg je u tjednu volontiranja i u sklopu obilježavanja Europskog dana parkova, provode aktivisti Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Srednje škole Ivana Lucića iz Trogira, Centra za pružanje usluga u zajednici Split, Lige za prevenciju ovisnosti iz Splita, Obrtne tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“. Cilj tog programa je očuvanje kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva te upoznavanje s tehnikom suhe gradnje.

Dvadeset četvero volontera obnovit će u sklopu tog programa 50 metra suhozida u sklopu programa na ulazu u Nacionalni park "Krka" u Lozovcu. Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Svrha toga programa jest sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje Javna ustanova provodi u zaštićenom području i uz njegov rubni dio. Program je osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturnopovijesne baštine i usklađen je s Planom upravljanja JU „NP Krka“ .
 

Iz kategorije: Vijesti