Datum objave: 24. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zbog zaštite noćnog mira zabranjena zvonjava crkvenih zvona noću

Diana Ferić
Diana Ferić

Svim crkvama u Šibeniku i šibenskom kraju u cilju zaštite noćnog mira i mirnog sna građana zabranjuje se zvonjava crkvenih zvona od 19 sati uvečer do 6 sati ujutro. Odluka stupa na snagu odmah. Sekretarijat za opću upravu može u naročitim slučajevima dozvoliti noćnu zvonjavu s tim da tražitelji moraju podnijeti molbu na propisanom formularu frankiranu s sa 180 dinara taksenih maraka.

Uredbu kojom se zabranjuje noćna zvonjava crkvenih zvona kao i druge noćne buke, donio je Narodni odbor Općine Šibenik na današnji dan 24. kolovozoa 1950. godine.

Uredba se provodila dosljedno, a Katolička Crkva i Srpska pravoslavna Crkva redovno su podnosile molbe kada su u posebnim prigodama crkvena zvona trebala zvoniti noću. Sekretarijat za opću upravu NO Šibenik takve molbe nije obijao i dozvoljavao je noćnu zvonjavu u "posebnim prigodama" u trajanju od pola sata.

Budući da je Sekretarijat bio prilično liberalan, a šibenska biskupija, župe i eparhija šibenska revni u pisanju molbi, Šibenčani nisu ni osjetili zabranu jer su crkvena zvona zvonila noću kao i prije zabrane!
 

Iz kategorije: Vijesti