Datum objave: 04. Listopad 2018

ŠIBENSKI TRUBADURI: Drugi dio filma o šibenskim trubadurima danas u 11,10 na HTV1

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska televizija danas u 11,10 sati premijerno prikazuje drugi dio glazbeno dokumentarnog serijala „Šibenski trubaduri“.

Drugi dio trubadura bit će uskoro biti repriziran 3. i 4. programu. Film „Šibenski trubaduri“ drugi je dokumentarni film iz serijala „Priče s končom – iz borše Stanka Ferića“. Prvi film, „Šibenska luganiga“ prikazan je prošle godine uoči Božića. Nakon „Šibenkih trubadura“ slijedi treći od osam planiranih šibenskih priča s končom, a bit će to „8000 godina tradicije janjetine pečene na ražnju u šibenskom kraju“.

Filma „Šibenski trubaduri“ govori o šibenskom glazbenom i pjesničkom i fenomenu koji je otkriven 2015. godine tijekom Referenduma o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena kojeg je u suradnji s Županijskim radio Šibenikom raspisao časopis „Volim Šibenik“. Neposredni povod za istraživanje fenomena šibenskog trubadurstva bio je veliki broj glasova koje su dobile pjesme „Na Ćipinoj livadi“, Borisa Ercega i „Gorička balada“, Vlađe Nalisa. Te pjesme bile su trag koji je doveo do otkrića dvadesetak šibenskih trubadura, a projekt je prepoznala Hrvatska televizija i o njima snimila zanimljiv i inspirativan dokumentarni film.

U filmu „Šibenski trubaduri“ sudjeluju Vlađa Nalis, Boris Erceg, Mate Skračić, Svetin Milutin Mačak, Vedranko Šikić Balara, Josip Bašić, Joso Gracin, Zoran Košuljandić, Građanin Josip - Josip Vlahov, Zvonko Varošanec, Krešimir Šakić, Kristijan Kike Goja, Igor Lokas, Marinko Miše i Tony Dadić, a sniman je na Krapnju i Martinskoj u Šibeniku, Vodicama, na otocima Murteru, Zlarinu i Kaknu te u kanalu sv. Ante i još nekim zanimljivim lokacijama.

Redatelj filma „Šibenski trubaduri“ je Ivo Kuzmanić, urednik Aleksej Pavlovsky, izvršni producent Stjepan Erić, direktor fotografije je Dušan Vugrinec, organizator Filip Marešić, asistentica redatelja Žaklina Komljen, rasvjeta Ljudevit Fistrić, majstor tona Mladen Šiklić, a montažerka Davorka Feller.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3