Datum objave: 15. Siječanj 2019

Predstavljena buduća atrakcija na Krki - viseći most između Trošenja i Nečvena

Diana Ferić
Diana Ferić

Treći po dužini na svijetu, viseći pješački most koji se planira izgraditi između dvaju srednjovjekovnih utvrda u NP Krka Trošenj i Nečven neće biti samo, nakon 400 godina ponovno uspostavljena, pješačka veza između tih dvaju utvrda i lijeve i desne strane rijeke nego i svojevrsni zamašnjak turističkog razvoja mjesta na gornjem dijelu rijeke Krke, rečeno je na današnjoj prezentaciji te ideje u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku.

 

 

"To je nastavak investicija i programa koje JU NP Krka ostvaruju kako bi se turisti privukli i na gornji tok rijeke Krke poput pješačkih i biciklističkoh staza, uređeng prostora Stinica, Lugarove kuće, Eko kampusa Puljani te propgrama " Krka vrelo života" koji se upravo provodi. Ovaj će most biti točka preokreta u turističkom razvoju, Knina, Kistanja, Promine. Važno je napomenuti kako će on posjetiteljima otvoriti nove vizure kanjona Krje, a njegova gradnja ni u kom slučaju ne ugrožava okoliš", istaknuo je mr.sc. Krešo Šakić, ravnatelj JU NP Krka.
važnost tog projekta za turistički razvoj okolnog područja potvrdili su i Tihomir Budanko, načelnik općine Promina i Borislav šarić, zamjenik načelnika Općine Kistanje, predstavnici dvaju općina koje će taj most povezati.

"Općina Promina donedavno nije imala niti jedna turistički ležaj,a sada ih imamo 100. Dobra je vijest i da je nedavno jedan stranac kod nas kupio kuću. Ovaj most i svi ostali projektu kojima će se privući posjetitelji na gornji tok rijeke Krke umnogome nam olakšavaju naše planove za turistički razvoj", istaknuo je Budanko, a šarić je u više navrata istaknuo kako u toj općini tek unazad nekoliko godina osjećaju da su dio NP "Krka".

 

Most preko kanjona Krke koji će spajati te dvije utvrde bit će dug 462,5 m,a bit će postavljen na visini od 140 metara iznad rijeke Krke. O njegovim tehničkim karakteristikama danas je govorio Hrvoje Vukić, direktor projektnog ureda BLOK d.o.o. koji izrađuje projekt mosta.
"Prikazana rješenja mosta i njegove dimenzije temelje se na idejnom rješenju, što će prilikom izrade idejnog projekta u određenim pojedinostima trebati mijenjati prema utvrđenim posebnim uvjetima. Prema nosivom konceptu, čelične nosive užadi slobodnog raspona 462,5 m zavješene su na portale visoke 5 m, uz vertikalni progib u sredini raspona lančanice od 20 m. Čelična nosiva užad prepuštena su preko portala, te se sidre u sidrene blokove na udaljenosti od 6 m iza portala. Nosivi sklop mosta, odnosno nosiva lančanica, sastavljen je od 2 + 2 uzdužna užeta od visokovrijedna čelika presjeka Ø 60 mm. U idejnom rješenju bili su predviđeni armirano-betonski portali obloženi kamenom oblogom, dok su utvrđenim posebnim uvjetima zahtijevani čelični portali. Na sredini mosta pješački hodnik nalazi se na visini od 140 m iznad rijeke Krke", pojasnio je.

 

 

Ta je tvrtka već dobila sve suglasnosti koje su potrebne za izradu idejnog rješenja,a očekuje se da će se taj most početi graditi za godinu i pol dana.


Rijeka Krka premoštena je na četirima mjestima: na ulazu u kraljevski Knin, nedaleko od njezina izvora podno Krčića, preko voda Brljana, pored kojih cvjetaju trešnje, na Roškome slapu, gdje most od davnina spaja riječne obale i na mjestu na kojem Krka prvi put dodiruje more, plavim Skradinskim mostom.

 

Iz kategorije: Vijesti