Datum objave: 27. Veljača 2019

Dr.sc.Ljiljana Zmijanović:Osjećam se omalovaženo zbog ignoriranja stručnih i znanstvenih kompetencija

Diana Ferić
Diana Ferić

Izbor novog ravnatelja JU NP Krka potvrdio je još jednom ono čemu u Hrvatskoj svjedočimo gotovo svakodnevno, a to je da se kunemo u izvrsnost i uvažavanje znanosti i struke, a kada to treba pokazati na konkretnim slučajevima onda presuđuju drugi kriteriji, u prvom redu tko ima jače političke veze i naklonost onih koji donose odluku. I to je poraz Hrvatske i loša poruka koju mladima šaljemo i koju oni jako dobro prepoznaju. Zato i odlaze.

U ovom slučaju dr.sc. Ljiljana Zmijanović, kandidatkinja koja je, za radno mjesto za koje je natječaj raspisan, imala najbolje reference i najviše iskustva nije bila niti u užem izboru, a kamo li da joj je s obzirom na sve te reference ta funkcija povjerena. Razgovarali smo s njom o tomu kako je to prihvatila kao osoba koja je cijelu svoju stručnu i znanstvenu karijeru gradila upravo kako bi mogla pridonijeti unaprjeđenju upravljanja i zaštite nacionalnih parkova i ostalih zaštićenih područja. K tomu, prešlo se i preko njezinog statusa nezaposlene braniteljice koji joj je, prema zakonu, trebao u ovom slučaju donijeti prednost.

 

-Nakon što su se dojmovi slegli i nakon što ste pregledali i natječajnu dokumentaciju kandidatkinje Nelle Slavice, koja je izabrana, što zaključujete?Jeste li razočarani?
-Nakon sublimiranja svega i uvida u dio natječajne dokumentacije, ne mogu se oteti dojmu da je za ovaj izbor odgovorna lokalna politika i da ništa drugo nije bilo u igri. Naravno da sam razočarana i osjećam se omalovaženom.

 

- Pa i vi ste kao članica HDZ -a, a suprug Vam je i član Županijskog odbora te stranke i vijećnik u Gradskom vijeću dio te politike. Uz to imali ste i potporu ministra branitelja Medveda jer ste nezaposlena braniteljica, a HDZ se zaklinje i u zaštitu branitelja. To, što niste izabrani s obzirom na sve to i stručne i znanstvene reference i k tomu i političku podobnost zaista se čini nevjerojatnim.
-Tu su presudili neki čudni, pseudoznanstveni i drugi kriteriji, meni neprihvatljivi. A nisam niti želim biti dio lokalne politike koja djeluje na takav način.

 

- To ste im dali i na znanje. Vaš suprug odvjetnik Branimir Zmijanović i Vi napustili nedavni rođendanski skup HDZ -a u šibenskom kazalištu u trenutku kada je Nediljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ -a za govornicom kazao kako oni prvenstveno daju prednost mladima i stručnima, a to je bilo dan nakon što to baš nisu pokazali na primjeru izbora ravnatelja NP Krka. Nakon toga kada je skup završio kontaktirali ste s premjerom Plenkovićem i nešto mu šaptali na uho. Može li se znati što?
- Nisam mu ništa šaptala na uho već sam njim komunicirala i to, nije tajna, o mom slučaju. A o tomu što mi je rekao najbolje da pitate njega.
 

- Imate uvid u to što je na natječaju ponudila izabrana kandidatkinja. Može li se govoriti o tome da je njezin program bio bolji od Vašeg?
-Ja sam ponudila bazu podataka iz 15 znanstvenih radova, bazu podataka u kojoj se ističe doprinos očuvanju baštine NP Krka i njezinoj integraciji u turističku ponudu.
To je 700 do 800 stranica koje je recenziralo najmanje 25 eminentnih doktora znanosti. Glavno je opterećenje zone temeljnog fenomena. To je glavni problem i na to sam stavila i naglasak u programu rada koji sam priložila na natječaju, ali to očito nije bilo presudno. Ja sam jako puno energije i truda uložila u to da istražim koji je taj kapacitet posjećenosti koji neće ugroziti temeljne fenomene NP Krka i to sam elaborirala u svojoj koncepciji, ali ne vjerujem da je to itko pročitao. To očito nije bilo bitno. Komparativnom analizom jasnih parametara kao što su obrazovanje, rukovodeće radno iskustva u traženom području, te dodatnih kriterija u smislu dodatnog obrazovanja, rada na projektima, međunarodnih nagrada i priznanja u traženom području, objavljenih znanstvenih radova i programa koje smo ponudili ne bi se to moglo reći. U odnosu na svoje kompetencije jasno artikuliram da sam završila 'Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij 'Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu', Sveučilišta u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu; čime sam stekla zvanje doktora društvenih znanosti, polje ekonomija. Obranila sam doktorsku disertaciju pod naslovom „Održivo integralno upravljanje zaštićenim područjima“, pod mentorstvom dekanice prof. dr.sc. Dora Smolčić Jurdana. Dekanica je bila mentoricom i mojega magistarskog znanstvenog rada pod naslovom „Integracija kulturne baštine u kulturnu ponudu NP Krka“, također Sveučilišta u Rijeci. Na istom Fakultetu sam i diplomirala. Uz to, imam dodatno obrazovanje na ECQA (European Certification and Qualification Association), Austrija, gdje sam stekla kompetencije ‘Certified EU project manager.’ U odnosu na radno iskustvo, izdvajam dvanaest godina rukovodećeg radnog iskustva, i to upravljanjem sustavom u NP Krka. Povremeno predajem u srednjim školama.
U Domovinskom ratu sam bila pripadnik elitnih postrojbi HV-a, prvo pripadnik interventnog voda na ličkom ratištu, a potom brigadni izvidnik 113. brigade (od 01.01.1992.-26.04.1993). Biti brigadni izvidnik i voditi operacije duboko u neprijateljskom teritoriju zahtijevalo je itekakve kompetencije….

 

 

- Je li točno da je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, koji je donio odluku o novom ravnatelju, kazao da je izabrana kandidatkinja pokazala najviše entuzijazma? Tko je i kako to izmjerio?
- Točno je to kazao. Ne znam odakle mu to i kakav je to uopće odgovor. Entuzijazam, sinonim za oduševljenje, zanos, polet, ushićenost, zanesenost nekom idejom ili idealom, pojam nastao u antičkoj filozofiji, a označavao bi stanje pojedinca, čovjeka ispunjenog Bogom što sasvim sigurno predstavlja neadekvatan kriterij za procjenu i ocjenu nečijih kompetencija.

 

- Kako ste prihvatili to da sve te vaše stručne i znanstvene kompetencije koje spominjete nisu impresionirale ministra Čorića, koji je Vaš kolega znanstvenik jer i on je doktor ekonomije. Ignoriranjem Vas kao kandidatkinje rekao je puno i o sebi?
- Docent dr. sc Tomislav Čorić je afirmirani znanstvenik. On je poniknuo iz znanstvene zajednice pa je to zaista i pljuska svoj znanstvenoj zajednici. Ovo je poruka svakom roditelju koji školuje svoju djecu i djeci koja idu na sveučilišne programe, školuju se na prestižnim sveučilištima da se upitaju što će sa svim tim u Hrvatskoj.

 

- Vjerojatno ćete postati primjer za ono kada djeci kažu - šta će ti puste škole i obrazovanje, vidi što se dogodilo onoj dr.sc. Zmijanović?
-Pa nakon ovoga zaista me mogu uzimati za primjer za to da školovanje i obrazovanje u našem društvu ne znače gotovo pa ništa. Ja sam se posvetila zaštićenim područjima i školovala sam se i obrazovala kako bi u tomu pridonijela napretku, ali očito mi se ne dopušta da iskoristim to moje znanje niti ono ikoga ovdje zanima.

 

- Nemate pravo žalbe nego pokretanja upravnog spora i podnošenja tužbe što sa sobom nosi i nova opterećenja, financijske izdatke i fokusiranje na nešto što ima vrlo rizičan ishod. Hoćete li s se u to upustiti? 

-Teško je donijeti tu odluku jer zahtjeva, kako ste i kazali, novo odricanje… Ali s druge strane, s obzirom na moj habitus, na sve što sam do sada napravila, sve ono što sam uz pot poru moje obitelji uložila školujući se obvezuje me da se ne povučem. Potvrdilo se da uvijek, ma kakve kriterije ispunjavali postoji ono "ali". To su naši srednjoškolci kojima sam predavala primijetili. Zaustavljaju me i to komentiraju. Ja im kažem, ostanite u svojoj zemlji, zemlji za koju su se borili vaši očevi, za koju sam se i ja borila. Svoje znanje dajte svojoj zemlji. Međutim oni me snagom argumenta , na mom primjeru demantiraju. I to boli. I zbog toga moram pokrenuti ovaj upravni spor.

 

 

- Da se ne bi shvatilo da ste, nakon svega, izgubili volju napredovati na znanstvenom planu važno je naglasiti kako ste upravo dobili poziv da napišete poglavlje u knjizi u kojoj pišu i tri nobelovca!
-Točno je da sam dobila ponudu za pisanje poglavlja u knjizi “National Parks and Sustainable Future,” s Dr. Ahmad Naqiyuddin Bakar i Dr. Mohd Nazip Suratman. To mi itekako laska kao znanstveniku. Nisam prihvatila angažman na tom projektu. Svakim novim angažmanom na međunarodnoj znanstvenoj platformi osjetila sam da se svakim korakom sve više udaljavam od domovine. U Domovinskom ratu sam bila spremna život položiti na oltar domovine, mnogi od nas su poginuli, ranjeni, a mi sa očuvanim potencijalom smo se zakleli odricati, žrtvovati i izgrađivati je u miru. Sada ipak ispada da sam napravila veliku pogrešku, najvredniji svoj potencijal sam usmjerila na rješavanje gorućeg problema opterećenja zone temeljnog fenomena NP Krka. Pa, recite vi meni, zar je iluzorno očekivati da će parametar, odnosno kriterij odabira kandidata biti stručna i znanstvena izvrsnost, koja je generator održivog rasta i razvoja zemlje umjesto entuzijazma!?Ovakav postupak izbora smatram udarom na znanost.

 

Iz kategorije: Vijesti