Datum objave: 06. Rujan 2019

Od poslodavca na silu naplatio dug za plaću koju nije zaradio

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnicima ugostiteljskih objekata nije lako pronaći potrebnu radnu snagu, a i kada pronađu potrebne radnike to ne znači da su riješili svoje probleme jer nisu svi radnici good guys niti su svi poslodavci bad guys. O tomu svjedoči i aktualni slučaj trideset četverogodišnjeg kuhara koji je, prema službenom policijskom priopćenju, počinio kazneno djelo protupravne naplate na štetu vlasnika ugostiteljskog objekta kod kojeg je radio, a od kojeg je na silu naplatio dug za plaću.
-Osumnjičeni je 3. rujna između 15,30 i 16 sati u Šibeniku u ugostiteljskom objektu oštećenog, verbalno napao zaposlenika tog ugostiteljskog objekta tražeći da mu preda novac koji mu oštećeni duguje na ime neisplaćene plaće, nakon čega je iz novčanika dnevnog utrška uzeo iznos od 3200 kuna. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predan pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave, kaže se u službenom priopćenju PU šibensko - kninske.
No, slučaj zaslužuje pozornost jer je riječ o bizarnoj priči. Naime osumnjičeni koji na silu naplatio dug za plaću od svog poslodavca, uglednog šibenskog ugostitelja, radio je kod njega od 1. do 9. kolovoza 2019. godine, dakle samo devet dana. Primljen je na radno mjesto kuhara na ugovor do 31. prosinca 2019. godine s mogućnošću cjelogodišnjeg rada, ako se na poslu dokaže. Osumnjičeni je bio, kaže vlasnik ugostiteljskog objekta u kojem je radio, dobar kuhar, ali nije bio uredan. Nije čistio kuhinju i kuhinjske aparate, ostavljao je neoprano suđa i općenito se nemarno odnosio prema svojim obvezama. Zbog toga mu je poslodavac napravio popis poslova koje treba obaviti, na koje se obvezao i koji se u toj profesiji podrazumijevaju. Podsjećanje na neispunjene obveze izazvalo je neočekivanu reakciju. Kuhar se naljutio, vlasniku ostavio poruku NEĆU BITI NIČIJI ROB i otišao. U lokalu u kojem je bio zaposlen pojavio se tek 3. rujna, nakon gotovo mjesec dana, tražeći da mu se isplati plaća. Prema ugovoru plaću je trebao primiti 15. u mjesecu, a tražio je cijelu plaću iako je radio samo devet dana. Kako u tom trenutku vlasnik nije bio u ugostiteljskom objektu, kuhar je tražio od konobara da mu preda novčanik s utrškom. Konobar je to odbio, no kada mu je kuhar ozbiljno zaprijetio, dao mu je novčanik iz kojeg je on uzeo 3200 kuna. Kada je otišao zaposlenici lokala alarmirali su policiju koja ga je pronašla i uhitila. Međutim, na društvenim je mrežama negativac postao, ne on nego njegov poslodavac. Čovjek koji je uredno platio sva davanja za njegovo mirovinsko i zdravstveno osiguranje, prijavio ga kao novog zaposlenika i učinio sve ostalo što je dužan učiniti.
-U tim komentarima ne spominjem se ja osobno, imenom i prezimenom, - kazao nam je ugostitelj koji je doživio neugodnosti sa zaposlenikom koji je završio u pritvoru, ali me je zaboljela spoznaja da javnost ili barem njen značajni dio doživljava poduzetnike poslodavce, kao negativce čak i u ovakvom slučaju u kojem nema nikakvih dvojbi o tome tko je bio korektan, a tko nije. Žao mi je što je stvorena takva klima u našem društvu da se podrazumijeva da su poslodavci sami po sebi, negativci. 
 

Iz kategorije: Vijesti