Datum objave: 21. Veljača 2020

PROJEKT AGLOMERACIJA / Sve ide po planu - Ulica kralja Zvonimira bit će otvorena do ljeta, u ponedjeljak počinju radovi prema Vanjskom, radi se na Brodarici te u Jadrtovcu i Zablaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sada je na svih pet lokacija na kojima se u Šibeniku gradi sustava za pročišćavanje i odvodnju, a negdje i obnavlja vodovodna mreža napravljeno 30 posto predviđenih radova pa će cijeli projekt nazvana Aglometacija biti završen do kraja 2021. godine, ustvrdili su Frane Malenica, direktor poduzeća  "Vodovod i odvodnja" koje je investitor i Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik na današnjoj konferenciji za novinare o tom projektu.

Ulica Kralja Zvoninira za stanare će biti prohodna kako se koja dionica bude dovršavala, a cijela ulica će biti otvorena za promet do početka lipnja ove godine. Od ponedjeljka, 24. veljače  počinju radovi i na spajanju sustava od Poljane do Vanjskog pa će to zahtijevati i drukčiju regulaciju prometa. Najprije će  biti obustavljen promet od  Poljane prema Vanjskom i skretat će se na obalu, a potom će biti zatvoren  dio  Ulice Stjepana Radića i to  od zgrade Suda do  Vanjskog pa će Ulice Ante Šupuka i  Ante Starčević ( uz  pijacu) biti jednosmjerne i vozila će prometovati iz pravca  Robne kuće.

 Na današnjoj pressici svi su, od gradonačelnika Željka Burića do izvođača radova u Ulici Kralja Zvonimira , predstavnika tvrtke Sarađen  još jednom zahvalili građanima na velikom strpljenju i razumijevanju, a posebno roditeljima djece koja pohađaju vrtić Građa i koji su dok su trajali radovi bili  teško dostupni.

Frane Malenica je istaknuo kako je projekt Aglomeracija, vrijedan  397 milijuna kuna, a obuhvaća obnovu i izgradnju kanalizacijske i vodovodne mreže u 23 ulice u Šibeniku, te naseljima Brodarica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac. Riječ je  ukupno 51 kilometru  kanalizacijske i 35 km vodovodne mreže te 12 crpnih stanica. Istodobno se radi na pet lokacija istodobno i to u Podsolarskom, Brodarici  ispod i iznad magistrale te na Krpanju, u Jadrtovcu i vrlo osjetljivoj lokaciji u središtu grada do sada najizazovniji i najsloženiji.

" Počeo se provoditi prije 14 mjeseci i do sada je potrošeno 65 milijuna kuna. Mjesečno se napravi poslova za 10 milijuna kuna  i to je obim posla koji jamči da će sve biti gotovo u planiranom roku. Malo je sporija realizacija u Zablaću jer izvođač radova ima problema s osiguravanjem potrebnih radnika", kazao je Malenica  uz napomenu kako je Šibenik  jedini županijski centar od Dubrovnika do Istre u kojem  je započeo taj EU projekt  i jedna od rijetkim u cijeloj Hrvatskoj.

Danijel Mileta koji je u ime grada Šibenika član posebne Koordinacije  u kojoj su predstavnici svih koji su  vezani za taj projekt detaljno je objasnio što je na kojoj od tih pet lokacija napravljeno,a a posebno se osvrnuo na problem u  Mariborskoj ulici u kojoj su se radovi neopravdano odužili te na problem pobune dijela stanara ulice Gomljanik na Brodarici.   

"Stanari Mariborske ulice negoduju s pravom. I mi smo nezadovoljni. Ljuti smo na izvođača radova jer nisu parcijalno, kako  bi ga postavili, testirali  cjevovod nego tek kad su ga napravili u cijelosti i sada traže gdje curi", objasnio.

S druge strane ne razumije reakciju dijela stanovnika predjela Gomljanik  na Brodarici koji su zaprijetili i tužbom ako radovi budu trajali tijekom turističke sezone iako odluka još nije donesena.

"Na tom dijelu nalazi se osnovna škola i ako radovi počnu dok traje nastava djeci će škola biti teško dostupna kakav smo slučaj imali s dječjim vrtićima u Ulici kralja Zvonimira u Šibeniku. Tako postoji varijanta da radove obavimo tijekom ljeta dok škola ne radi.  Hrvatske ceste najavile su da moraju obnoviti  magistralu u cijeloj dužini Brodarice i promet se zato mora preusmjeriti na okolne ceste, a među njima je i ulica Gomljanik pa i o tome ovisi termin radova u toj ulici. Sve to analiziramo u suradnji s predstavnicima Mo Brodarica i oni će odlučiti koja će se varijanta prihvatiti", kazao je Mileta.  

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je da je Šibenik po pokrivenosti vodovodnom i kanalizacijskom prednjači u Dalmaciji, a kazao je i kako gradska vlast uspješno rješava sve komunalne probleme i to ne samo opskrbu vodom i izgradnju sustava za odvodnju i pročišćavanje nego i one prometne.

"Svjesni smo toga da su radovi u sklopu Aglomeracje građanima otežali život, posebno prometnu komunikaciju pa mi ej posebno drago što su ga unatoč tome ocijenili najvažnijim za Šibenik", primjetio je Burić.

Iz kategorije: Vijesti