Datum objave: 05. Ožujak 2020

Zbog rasta proizvodnje i pomanjkanja domaće radne snage Iskra brodogradilište Šibenik uvezlo radnike iz Nepala i s Filipina

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi strani radnici, a riječ je o desetorici Nepalaca i desetorici Filipinaca počeli su raditi u Iskra brodogradilištu Šibenik. Njihovim dolaskom riješen je problem pomanjkanja radnika na hrvatskom tržištu rada s kojim se suočio i šibenski škver, tvrtka koja nakon preuzimanja od strane slovenske Iskre, bilježi značajno povećanje obujma posla. U Iskra brodogradilištu Šibenik naglašavaju da su se za uvoz strane radne snage odlučili tek nakon što potrebne radnike nisu uspjeli pronaći na domaćem tržištu rada.

-Prije nego što smo se odlučili angažirati strane radnike u Iskra brodogradilište Šibenik poduzeli smo sve što je u našoj moći kako bi pronašlo potrebnu radnu snagu u prvom redu na šibenskom području, a onda i iz ostalih dijelova Hrvatske, ali nismo uspjeli. Pokušali smo doći do naših ljudi i preko HZZO-a, portala Moj posao i na druge načine, no nije nam se javio dovoljan broj zainteresiranih. Zbog toga smo angažirali profesionalnu agenciju koja nam dovodi radnike iz Nepala i s Filipina. Posla ima, navozi su nam puni, tvrtka smo koja želi i može rasti, ali da bi mogli obaviti sve ugovorene poslove i dobili nove moramo imati potrebnu radnu snagu. Osim varioca, tražimo električare, mehaničare, bravare, inženjere i brodske motoriste U aktualnim okolnostima kako ne bi došli u pitanje ugovoreni poslovi, jedino što smo mogli bilo je okrenuti se uvozu radne snage s dalekih tržišta, ističe Roko Vuletić, direktor Iskra Brodogradilišta Šibenik.

-Ovi su nam radnici itekako dobrodošli. Imaju iskustva u zavarivanju aluminija, a mi se koncentriramo upravo na gradnji brodova od aluminija, u čemu smo globalno vrlo konkurentni pa je dodana vrijednost koju ostvarujemo veća, dodaje Aleš Ekar, direktor tog brodogradilišta.  

Filipinci i Nepalci dobro su se uklopili u novu radnu sredinu, a zahvaljujući svojoj vedrini, skromnosti i stalnom osmjehu na licima, stekli su i naklonost zaposlenika Iskra brodogradilišta Šibenik.

-Vrlo su dragi, vrijedni i uljudni. Zadovoljan sam jer sam očekivao da će njihovo uvođenje u posao ići puno teže. Pohvalno je to što su neki naši zaposlenici prije nego što su oni došli pročitali neke stvari o Nepalu i Filipinima i tako se pripremili da ih što bolje dočekamo. Nakon što prođu obuku i obave potrebne testove, bit će uključeni u proizvodnju, kaže Vinko Mrdeža, voditelj proizvodnje u Iskra brodogradilištu.

Većini Nepalaca i Filipinaca koji su došli raditi u Šibenik, to nije prvi odlazak na rad u inozemstvo. Bili su angažirani na gradilištima u Japanu i zemljama Arapskog poluotoka.

-Malo sam se bojao odlaska u za nas daleku Hrvatsku, u potpuno drukčiju kulturu i podneblje, ali se posla ne bojim, kaže Filipinac Mike Floresca koji je prije dolaska u Šibenik radio u Japanu, -Ovdje mi je jako dobro i svi su prema nama ljubazni. Živim s kolegama u jednom stanu u Mažuranićevoj ulici. Grad još nismo upoznali. Za sada se uglavnom krećemo na relaciji stan - brodogradilište ili malo prošećemo po kvartu. Bolje je nego što smo očekivali.

Kako su se ti strani radnici uklopili u novu radnu i životnu sredinu najbolje se vidi na za vrijeme objeda u menzi brodogradilišta gdje im spizu priprema kuhar Tonči Goreta: Plašili su me neki da će naši Nepalci i Filipinci biti izbirljivi, da ću im morati kuhati samo rižu, da neće jesti krumpir i našu spizu, ali ništa od toga nije se pokazalo točnim. Slasno pojedu sve što im pripremim - meso na sve načine, vole gulaš, krumpir, salate. Zahvalni su, veseli, skromni i nisu nimalo zahtjevni. Iznenadilo me je jedino što jedu puno kruha, čak više od nas, a mi smo poznati po ljubavi prema kruhu.

-Ovdje je sve jako dobro i bolje nego što smo očekivali. Hrana je odlična. Sve nam je to novo i drukčije od naše hrane, ali je vrlo ukusno. Jako nam se sviđa tjestenina s mesom. To je baš dobro, ali i fino je sve ostalo što nam skuha naš gazda Tonči. Prije Šibenika mi Nepalci radili smo na izgradnji postrojenja u Kataru i Saudijskoj Arabiji. Šibenik još nismo upoznali. Sada nam je najvažniji posao, a onda će doći na red i sve ostalo. Ovdje se dobro osjećamo jer su svi prema nama ljubazni i susretljivi, kaže Nepalac Sunil Gharti.

Iskra brodogradilište Šibenik nasljednik je NCP - Remontnog brodogradilišta Šibenik koje je prije godinu dana kupila Iskra d.d. iz Slovenije. Novi vlasnik povećao je prošle godine obujam proizvodnje iza 15 posto, a ove godini ima za 20 posto više ugovorenih poslova i svi navozi su puni. Iskra brodogradilištu Šibenik trenutno ima 175 stalnih radnika, a plaće su iznad prosjeka u toj branši.

Iz kategorije: Vijesti