Datum objave: 20. Ožujak 2020

NIJE SVE STALO / Obalni ophodni brod "Omiš" Hrvatske ratne mornarice, stigao u Iskra brodogradilište Šibenik

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Obalni ophodni brod OOB-31 „Omiš“ Hrvatske ratne mornarice, prvi bojni brod izgrađen u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj nakon 17 godina, stigao je na servis i redovno održavanje u Iskra brodogradilište Šibenik. Svjesni značaja tog bojnog broda koji je plod strateškog projekata modernizacije i razvoja novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, kao i odgovornosti za njegovo održavanje i besprijekorno funkcioniranje, u šibenskom škveru skrbimo o njemu posebnom brigom i pažnjom", ističe Roko Vuletić, direktor tog brodogradilišta. Dolazak "Omiša" u šibensko brodogradilište čiji su djelatnici tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine zarobili 34 ratna broda, više od jedne četvrtine flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice, i tako stvorili jezgro Hrvatske ratne mornarice, u Šibeniku je doživljen kao važan, ali i emotivno značajan događaj.

U Iskra brodogradilištu Šibenik u izvanrednim okolnostima nastalim zbog ugroze zdravlja i života ljudi koronavirusom, radi se bez zastoja uz striktnu primjenu svih mjera prevencije i zaštite. Plan proizvodnje temeljen na ugovorima za 2020. godinu za sada se ostvaruje u okvirima plana.

O brodu "Omiš"

Obalni ophodni je brod OOB-31 Oružanih snaga RH u sastavu Hrvatske ratne mornarice predan je Obalnoj straži 7. prosinca 2018. godine. Iako je ispunio očekivanja i s uspjehom položio sve rigorozne testove još uvijek u fazi ispitivanja svojih mogućnosti. Temeljna mu je namjena nadzor i zaštita interesa Republike Hrvatske na moru, a koristit će se i za potporu otočnom stanovništvu te u akcijama traganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Prototip novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice OOB-31 „Omiš“, izgrađen je za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Dug je 43,25 metara, opremljen je automatskim topom 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm, te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Izgrađen je od čelika povišene čvrstoće, a nadgrađe mu je od aluminijske slitine. Ima desetodnevnu autonomiju plovidbe, dva motora od 2 2525 kW omogućavaju mu plovidbu brzinom od 29 čvorova. Opremljen je aktivnim sustavom stabilizacije koji mu omogućuje punu operativnost na stanju mora, a ispunjava i zadane NATO kriterije. Zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava ima optimalnu potrošnja te ostvaruje znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima.

Radnici šibenskog škvera, danas Iskra brodogradilišta Šibenik, a tada Mornaričkog tehničkog remontnog zavoda "Velimir Škorpik", 1991. godine zarobili su 34 ratna broda ili jednu četvrtinu flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice. Ti brodovi bili su okosnica Hrvatske ratne mornarice, a neki od njih još uvijek su u njenoj službi:

-raketna topovnjača RTOP-21 "Šibenik" (ex JRM RTOP-402 "Vlado Četković"

-ophodni brod OB-61 "Novigrad" (ex JRM PČ-171 "Biokovo")

-ophodni brod OB-03 "Cavtat" (ex JRM PČ-180 -"Cer")

-ophodni brod OB-04 "Kostajnica" (ex JRM PČ-181 "Durmitor")

-pomoćna desantna splav PDS-713

-ratni brod BS-73 "Faust Vrančić" (klasa Spasilac)

-pomoćni teretni brod PT-71 (do 1991. godine TB "Meduza"), služi kao vodonosac

Do 2000. godine u službi hrvatske ratne mornarice bili su brodovi zarobljeni u Šibeniku:

-OBM-41 "Dubrovnik" (ex RČ-310 "Velimir Škorpik"). Njegovo ime od 2009. godine nosi RTOP-42 "Dubrovnik", izgrađen u Finskoj 1986.

-TB-51 "Vukovar" (ex TČ-222 "Partizan"). Od 2009. godine njegovo ime nosi RTOP-41 "Vukovar", izgrađen u Finskoj 1985. godine

 

Novogradnje HRM-a:

-ophodni obalni brod OOB-31 "Omiš" - 2018. - Brodosplit

-raketna topovnjača RTOP-12 "Kralj Dmitar Zvonimir" - 2001. - Kraljevica

-desantni brod minopolagač DBM-82 "Krka" - 1994.

-raketna topovnjača RTOP-11 "Kralj Petar Krešimir IV" - 1992. - Kraljevica

-desantni brod minopolagač DBM-81 "Cetina" - 1992.

Iz kategorije: Vijesti