Datum objave: 15. Travanj 2020

VRIJEDNO OTKRIĆE U NP KRKA / Utvrda Nečven na Miljevcima stoljećima je skrivala mačkulu – moćno topničko oružje 17. i 18. stoljeća.

Diana Ferić
Diana Ferić

Izvrsno očuvana mačkula, kakvom se i danas slavi pobjeda na Sinjskoj alci, pronađena je na jednoj od dvije „čuvarice“ vrata Krke, srednjovjekovnoj utvrdi Nečven, koju će s utvrdom Trošenj na drugoj strani kanjona uskoro povezivati viseći pješački most.

Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku „Krka“ u ožujku arheologe je oduševilo vrijedno otkriće topničkog oružja – mačkule.  Riječ je o izvrsno očuvanom brončanom primjerku oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima, iz kojeg se razvio današnji minobacač. Mačkula (mužar, merzer) je oružje koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak „u sridu“ na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika pri čemu je taj svečani čin popraćen pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada.

Sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su u rujnu 2011. godine, a paralelno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i na obradi pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici NP „Krka“.

 

Pronađena mačkula još je jedno u nizu vrijednih otkrića koje će upotpuniti arheološku zbirku NP 'Krka' te doprinijeti valorizaciji kulturnopovijesne baštine naših krajeva“ istaknula je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica te pojasnila kako su uređenje i obnova utvrde Nečven dugogodišnje aktivnosti očuvanja baštine koje se odvijaju paralelno s pripremnim aktivnostima za buduću izgradnju visećeg pješačkog mosta preko kanjona Krke koji će povezati utvrde Nečven i Trošenj. „Planirani most zamišljen je tako da zadržava i usmjerava posjetitelje prema uzvodnim dijelovima kanjona rijeke Krke, što će povećati atraktivnost prvenstveno Eko kampusa 'Krka' u Puljanima, arheološkog nalazišta Burnum, Oziđane pećine i izvanrednog Manojlovačkog slapa“ naglasila je Slavica.

Nakon što su početkom godine izvedeni konzervatorski radovi na ostacima arhitekture sjevernog i sjeverozapadnog dijela utvrde Nečven, kao i pojedinih objekata u unutarnjem dijelu koji su prethodno arheološki istraženi, započelo je uređenje poligonalne kule na donjem dijelu utvrde, a mačkula je pronađena u nasipnom materijalu šesterokutne kule s desne strane ulaza.

 

Utvrda Nečven, koja je sagrađena početkom 14. stoljeća, jedan je od najznačajnijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Iako je tijekom dva stoljeća bila u posjedu obitelji Nelipić, u 16. stoljeću pada pod vlast Osmanlija, a godinu dana prije konačnog protjerivanja Turaka i oslobađanja grada Knina 1688. godine, utvrda Nečven dolazi u ruke Skradinjana koji iz utvrde čuvaju pograničje. Nasuprot utvrdi Nečven, nad kanjonom Krke, godinama ponosno stoji i utvrda Trošenj, a obje tvrđave danas su vrijedni spomenici hrvatske kulturne baštine. Utvrde Nečven i Trošenj, koje su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji Nelipići i Šubići kao dio srednjovjekovnog sustava obrane, turistički su valorizirane u sklopu NP „Krka“.

Iz kategorije: Vijesti