Head 07
Datum objave: 25. Svibanj 2020

POČELA NASTAVA ZA UČENIKE NIŽIH RAZREDA / U šibenskim osnovnim školama jutros je u klupe sijelo 60 posto ukupnog broja upisanih učenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je počela škola za učenike od 1. do 4. razreda, a prema podacima Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika na nastavu u šibenske osnovne došlo je 964 učenika nižih razreda, odnosno 64 posto od ukupne brojke. Slična je situacija u cijeloj Hrvatskoj, a posljedica je toga što niti ministrica Blaženka Divjak ni premijer Plenković nisu decidirano klazali da roditelji moraju djecu poslati u škole već je krajnja odluka ipak na roditeljima koji se očito i i dalje boje zaraze. "Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji", rekla je ministrica Divjak i očito na velik broj roditelja nije ostavila poseban dojam.

 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju jutros je komentirala povratak djece u škole te ponovila kojih bi se uputa svi trebali držati. Rekla je i kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom.

"Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice... Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola", rekla je Pavić Šimetin.

"Što se tiče epidemiološke situacije, imamo izrazito povoljnu situaciju, nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute", dodala je.

HZJZ je prošloga tjedna donio nove preporuke za škole prema kojima broj djece u razredu nije ograničen iako je preporučeno da ne iznosi više od 20. Sukladno tim uputama Ministarstvo obrazovanja objavilo je kako se od danas škole otvaraju za sve učenike od 1. do 4. razreda. No nedolazak će se opravdavati čak i ako roditelj samo napiše da se dijete boji poslati u školu.

HZJZ je u petak i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu.

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti "jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima".

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3