Head 03
Datum objave: 18. Rujan 2020

IN MEMORIAM - BERISLAV BERE BARANOVIĆ 1946. - 2020. / Umro je ritam gitarista "Magneta", prvog šibenskog rock benda i jedan od osnivač legendarne grupe "Mi"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prerano nas je napustio Berislav Bere Baranović (1946.), jedan od pionira i začetnika suvremene glazbe u Šibeniku, ritam gitarista "Magneta", prvog šibenskog rock benda i jedan od osnivač legendarne grupe "Mi".

Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi sa svojim najboljim prijateljem i kolegom iz razreda Sinišom Škaricom. Njih su dvojica još 1962. godine u knjižari u Šibeniku kupili gitare na koje su lijepili "magnete" i tako ih pretvarali u "električne gitare". Zbog tih magneta bend kojeg su osnovali kada su im se priključili Đorđe Nikolajević i Nenad Vukman dobio je ime "Magneti". Bio je to prvi rock bend, prva grupa koja je u Šibeniku i Dalmaciji svirala modernu električnu glazbu. Iako su članovi "Magneta" još bili klinci, već su imali plesne gaže na najpopšularnijim šibenskim ljetnim okupljalištima, plaži Martinskoj, restoranu Dubravka i na tvrđavi Barone.

Prva prave električne gitare i pojačala nabavili su zahvaljujući Berislavovom ocu Marku (djedu šibenskog političara i saborskog zastupnika Petra Baranovića), koji je radio u Njemačkoj. Iako su "Magneti" bili instrumentalni sastav s njima su nastupala i trojica pjevača. Bili su to Igor Gulin, Goran Livaković i Mišo Kovač.

Osim što su bili prvi šibenski i dalmatinski rock bend "Magneti" su bili i prvi električarski sastav koji je u Šibeniku održao javni koncert i to u Kazalištu. Berislav Baranović Bere i Siniša Škarica, bili su jezgra koja je integracijom tadašnjih ranih šibenskih sastava "Magneta" i "Mjesečara" te regrutiranjem glazbenika iz "Makedosa", stvorila slavnu i nezaboravnu grupu "Mi" s kojom je Berislav Baranović, prije povratka u Šibenik, svirao na njenim slavnim koncertima u kinu "Zagreb" i Hrvatskom domu u Karlovcu.

Šibenik je smrću Berislava Baranovića, ostao bez jednog od  začetnika suvremene glazbe i otaca  šibenske rock kulture

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3