Datum objave: 24. Rujan 2020

BAŠTINA DOMOVINSKOG RAT / U Tehničkoj školi postavljena izložba fotografija iz Domovinskog rata "Šibeniče ti si stina"

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Njegujući uspomene na događanja u Rujanskoj bitci za Šibenik  Tehnička škola u Šibeniku je postavila je u prostoru ravnateljstva  autentične fotografije  s izložbe "Šibeniče ti si stina" koja je bila organizirana u Šibeniku 2016. godine.
Željeli smo i mi dati obol obilježavanju 29. godišnjice Rujanske bitke za Šibenik i pridonijeti  tomu da se ti dani ponosa i slave nikada ne zaborave. Našu učenici nisu, naravno, bili sudionici tog vremena, ali namjera nam je razviti kod njih posebne emocije prema obrani Šibenika kako bi razvili i poseban odnos prema tom dijelu zavičajne povijesti. zamoli smo Državni arhiv u Šibeniku da nam ustupi dio fotografija s te izložbe koja je kod njih pohranjena i oni su to rado napravili. Posebno nas se dojmila fotografija na kojoj je pokojni biskup Badurina u obilasku posljedica jednog od napada na Šibenik na kojoj je sklopio ruke kao da se moli, kao da služi misu na tom mjestu stradanja. – kazao nam je Joško Belamarić, ravnatelj te škole.

Izložbu "Šibeniče, ti si stina" nazvanu po stuhovima domoljubne pjesme Frane Bilića, organizirali su 2016. godine u povodu obiljhežavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik u Domovinskom ratu, udruge civilnog društva „Volim Šibenik“ iz Šibenika i „Ruža Hrvatska – Žirje“ s otoka Žirja, u sklopu svog rada na očuvanja svjedočanstava, dokumenata i artefakata iz Domovinskog rata i legendarne bitke za Šibenik. Tada su na ulaza u hotel "Krka" u kojem je izložba bila postavljena, prvi puta šibenskoj javnosti predstavljanje spašeni i obnovljeni topova s otoka Žirja koji su 1991. godine branili Šibenik i obranili Hrvatsku zbog čega su prozvani „Ruža Hrvatska“, Šibenčanima.

Partneri i suradnici na projektu „Šibeniče, ti si stina!“ bili su Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata iz Zagreba, Vojni muzej Ministarstva obrane Republike Hrvatske, NCP remontno brodogradilište Šibenik, hotelsko poduzeće "Rivijera", Klaster posebnih oblika turizma "Agema", Udruga moto klub „Galebi“ , Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik, Šibenska gradska straža, Nacionalni park "Krka", Gradska knjižnica Juraj Šižgorić Šibenik, Gradska knjižnica Vodice i Udruženje obrtnika Šibenik
Donatori i sponzori proslave su poduzeća "Čateks" iz Čakovca, "Du-plast" iz Sesvetskog Kraljevca, Katolička osnovna škola Šibenik, autoprijevoznik Srećko Škugor – Braco, Vučna služba Ante Gašperov Čače te Jere Gruja vlasnik "Kobrakop" iz Rogoznice, a izložbu i eksponate Vojnog muzeja Ministarstva obrane dragovoljno će čuvati djelatnici tvrtke FIT Stančić iz Šibenik.

Izložba "Šibeniče, ti si stina!" sastavljena je od dokumentarnih fotografija šibenskih ratnih izvjestitelja, fotoreportera i fotografa Ante Baranića, Radovana Gogera, Stanka Ferića, Marine Jurković, Darija Perkovića, Vilsona Polića i Željke Mraković te giacinte Mattiazzi i Alfreda Trojana.

Iz kategorije: Vijesti