Head 08
Datum objave: 19. Studeni 2020

UZ SVJETSKI DAN PODUZETNICA / Mari li u Hrvatskoj itko za potrebe poduzetnica kojih je oko 70 000, Strategiju imamo, ali nije provedena

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska ima 70.000 poduzetnica, ali vlasti i institucije ne mare za njihove potrebe. Strategije razvoja ženskog poduzetništva samo su slovo na papiru, stoji u priopćenju Udruge "Glas poduztnika" u povodu današnjeg Svjetkog dana poduzetnica,

Povodom Svjetskog dana poduzetnica koji se diljem svijeta slavi 19. studenog Odbor za žensko poduzetništvo Udruge Glas poduzetnika i Women in Adria pripremili su analizu tvrtki i obrta u ženskom vlasništvu na 31.12.2019. godine.

U Hrvatskoj je na kraju 2019. godine bilo gotovo 70 tisuća poslovnih subjekata u ženskom vlasništvu. Točnije, 30.617 obrta, 28.100 tvrtki te 10.811 tvrtki u kojima su žene suvlasnice s muškarcima. Iz godine u godinu primjećuje se pozitivan trend sve veće sklonosti žena prema poduzetništvu.

Najviše poduzetnica je u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, Istarskoj, Splitsko-Dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, gdje i inače ima najviše poduzetnika. U ostalim županijama žene su također aktivne u poduzetništvu i pokreću više tvrtki i obrta nego muškarci. Što se tiče djelatnosti, najviše se bave savjetodavnim uslugama poput prava, računovodstva, odnosa s javnošću, marketinga, arhitekture, dizajna i prevođenja. Nakon toga slijede djelatnosti u sektoru ljepote i trgovina te djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane.

Hrvatska je imala strategiju razvoja ženskog poduzetništva za period 2014.-2020. po kojoj na žalost ništa konkretno nije učinjeno. Tako niti jedna institucija ne prati subjekte u ženskom vlasništvu. Prošle godine je mreža žena u biznisu Women in Adria napravila prvu analizu i nastavila ove godine u suradnji sa Odborom za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika.

Nadalje, zakonodavni okvir poduzetnicama koje su majke otežava poslovanje, prvenstveno izmijenjeni Zakon o doprinosima koji ne priznaje da žena zbog djece radi manje od punog radnog vremena te ako nije uplatila sve doprinose u 2019, dobila je rješenje za uplatu razlike kao fizička osoba. U ovoj situaciji te žene će sigurno završiti svoju poduzetničku avanturu i odustati zauvijek od poduzetništva. Glas poduzetnika je već poslao zahtjev Ministarstvu financija i rada i socijalne skrbi da se navedena rješenja storniraju i da se svi poduzetnici početnici (obrti i tvrtke) oslobode plaćanja doprinosa u prve tri godine poslovanja.

Lokalne vlasti bi trebale podržati poduzetnice na način da njihova djeca imaju sigurno mjesto u vrtiću, a za početnice bi trebalo osigurati sufinanciranje ovih troškova, ta investicija bi se vratila kroz kreirana radna mjesta i uplate u lokalni proračun.

„Poduzetnice predstavljaju neiskorišteni ekonomski potencijal koji ima direktni utjecaj na BDP i demografski i kreiranjem radnih mjesta. Naša država nema dovoljno ljudi i moramo se truditi ženama osigurati i olakšati da rade i zarađuju, a ne da se političari natječu tko će im osigurati da budu samo majke kod kuće s djecom. Tu opciju moramo zaboraviti na sljedećih 50 godina jer nemamo novaca za nju.“ - istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i voditeljica Odbora za žensko poduzetništvo udruge Glas poduzetnika.

Udruga Glas poduzetnika ovim putem čestita Svjetski dan poduzetnica svim poduzetnicama u Hrvatskoj!

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3