Datum objave: 28. Siječanj 2021

MAGDALENA ŠETKA, KANDIDATKINJA ZA "ŠIBENSKU GRANDECU 2021." / Zaslužna je za mnoge glazbene i umjetničke projekte u Šibeniku, ali i za promociju šibenskih kreativaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Klub Azimut u Šibeniku  odavno se već etablirao kao važna  gradska institucija koja  svojim urbanim sadržajima i originalnim događanjima promiče kulturu i umjetnost i, velikim dijelom, upravo lokalne kreativce. Malo je poznato da iz većine tih  projekata - izložaba, koncerata, sajmića, radionica stoji Magdalena Šetka koja vodi  Azimut sa svojim životnim partnerom Hrvoje Jelkovićem i Josipom Bačelićem, rođena Zagrepčanka, majka dvoje djece i s trećim na putu koja je prije sedam godina doselila sasvim slučajno u Šibenik, a onda je Šibenik odabrala kao grad u kojem će raditi, živjeti, zasnovati obitelj i čijem će urbanom imidžu značajno pridonositi što nitko ne može osporiti. Zbog toga ne čudi da je ta mlada, svestrana, samozatajna žena jedna od kandidatkinja za ovogodišnju "Šibensku grandecu", priznanje koje Udruga Volim Šibenik sa svojim  partnerima dodjeljuje ženama koje svojim radom pridonose unaprjeđenju kvalitete života u Šibeniku. Arfield, LP day, sajam rabljene odjeće, Zelenarijum, Ribice i ptičice samo je dio onoga što je u suradnji s udrugom Fotopoetika i drugim partnerima organizirala, a  u prošloj godini, u vrijeme lockdowna i kasnije, Azimut je producirao niz umjetničkim online sadržaja, kao malo koja kulturna institucija. Magdalena uz to slika, bavile se i glazbom i svirala  klavijature u šibenskom bendu Diskodelija. Radi originalni catering i studentica je predškolskog odgoja na zadarskom sveučilištu.

"Prije sedam godina sam željela promijeniti posao i prihvatila sam da dođem sezonski raditi  vine baru ‘Vino&Ino’. Došla sam i još nisam otišla", počinje svoju priču Magdalena poznatija po nadimku Megi.  Skromna je i kada joj se  kaže da je kreativna  duša događanja u Azimutu odmah dodaje da je sve to rezultat timskog rada.

"Svatko od nas ima svoj dio i daje doprinos. O svemu odlučujemo zajedno, a kako smo puni ideja, to sve treba filtrirati. Krenuli smo s projektom ‘Art field’ koji je trebao sve više ljudi kroz mjesece izvan sezone izvući vani i zainteresirati ih za umjetnost. Počelo je s radionicama i izložbama u gornjem prostoru koji je i galerija. Imali smo radionicu 3D printanja, paper Mâchea, 3D mappinga i trudimo se imati što više takvih sadržaja", prisjeća se.

U Azimutu nisu mirovali niti kada je zbog pandemije koronavirusom život, gotovo stao, a kulturna i glazbena događanja  zaustavljena.

"Imali smo ‘Crtu iz dnevnog boravka’, ‘Priču iz dnevnog boravka’, a sve je krenulo suradnjom s Grandecom Snježanom Klarić i Fotopoetikom, prvo smo obilježili Dan književnosti. Svaki vikend smo odabrali novi smjer kako bi mogli uključiti sve umjetnike i ljude koji se bave kreativnim radom. Završilo je Božićnim tinelom, koji je zamišljen kao prodajna izložba pred Božić. Trebala je Šibenčane uputiti na to da, ako će već trošiti novac na poklone, neka ga potroše na šibenske umjetnike, da stave nešto šibensko ispod bora. Na žalost, nije bilo moguće fizički organizirati tu izložbu pa smo i nju prebacili u virtualni svijet", ističe Magdalena.

Vrijedno je spomenuti da su u Azimutu vrlo rado prihvatili suradnju sa šibenskom udrugom "Inkluzija" pa kod njih već nekoliko godina kao konobarica radi cura  s teškoćama u razvoju. "Javili su nam se prije tri godine s pitanjem bi li mogli na par sati tjedno zaposliti njihove članove kao način da ih se kvalitetno uvede u društvo, da imaju i neki svoj novac te da se osjećaju korisno. U početku ih je bilo dvoje, a sve tri godine imamo Nedanu za koju se nadamo da će i dalje biti s nama", kaže Magdalena.

Naoko to ne izgleda tako, ali Azimut i njegovu vlasnici su svojevrsne mecene mnogim kreativcima jer  besplatno promiču u javnosti njihov rad, što im ipak iziskuje i neke troškove.

Hrvoje i Magdalena umjetnicima, za koje smatraju da to zaslužuju, nude izložbeni prostor u Azimutu i svu pomoć koju im mogu dati da bi njihov rad bio vidljiv široj javnosti.

"Prošle godine smo gotovo sve izložbe sami financirali jer projekt ‘Idemo do grada’ nije realiziran zbog epidemiološke situacije, a inače si pomognemo s nekim natječajem kao što je taj. Ipak, to nikad ne pokriva količinu izložbi koju mi radimo. Svako printanje knjižica i promocija koštaju. Nije teško uložiti u umjetnika, znamo da radimo nešto dobro", priča Magdalena o tome kao da je to uobičajeno, ali  zapravo nije i rijetko gdje kreativci imaju takvu logistiku kakvu im pruža Azimut.

Foto: Valerio Baranović

Magdalena je organizirala i prvu umjetničku rezidenturu u Šibeniku. Na mjesec dana su ugostili beogradsku umjetnicu Anu Vujović kojoj je atelje bio upravo Azimut, a sve je završilo izložbom posvećenom Šibeniku, vodi, bunarima...Da nije koronakrize sigurno bi  nastavila i taj projekt.

Azimut je domaćih pubkvizovima, zanimljivim predavanjima poput onih Krešimira Mišeka, a prepoznatljiv je i po bogatom glazbenom programu.  Imaju osjećaj za kvalitetne glabenika pa pozivaju u goste neke za koje je do tada malo tko čuo, a onda za nekoliko godina postanu popularni i osvajaju priznanja.

Na pitanje kako je doživjela kandidaturu za Šibensku grandecu  Magdalena odgovara:"Pa... ne znam što bih rekla. Nisam znala što bih mislila o tome, smatrajući da ne zaslužujem biti među kandidatkinjama. Prvo, nisam Šibenka, a drugo, ima puno žena u Šibeniku koje su mogle biti tu umjesto mene. I zato hvala onima koji su me predložili". 

Iz kategorije: Vijesti