Datum objave: 26. Veljača 2021

ZA LJEPŠU POVIJESNU JEGRU / Sufinancira se iz gradskog proračuna obnova fasade pet privatnih zgrada u povijesnoj jezgri s ukupno oko 780 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik sufinancirat će obnovu fasade na pet zgrada u povijesnoj jezgri, u sklopu Programa Stara gradska jezgra – obnova fasada i krovišta Za to su u listopadu 2020. godine objavili Javni poziv koji je trajao do siječnja 2021. godine. Pristiglo je 12 ponuda od kojih je devet ispunjavalo uvjete Javnog poziva. Nakon bodovanja, a na temelju kriterija za odabir projekta, utvrđena je lista od pet kandidata čiji će projekti obnove biti sufinancirani. Bodovanje provelo Povjerenstvo za provedbu javnog poziva pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

Najviši ukupni iznos koji jedan korisnik može ostvariti po objektu iznosi 200 tisuća kuna, odnosno najviše 50 posto ukupne cijene prihvaćenih troškova obnove objekta.

Ukupan iznos za sufinanciranje je 780.557,98 kn, što premašuje planirani iznos za 30.557,98 kn. Navedena razlika također će se osigurati iz Proračuna Grada Šibenika.

Rok za provedbu projekta je 12 mjeseci od datuma potpisanog Ugovora.

„Ovo je jedan u nizu projekata Grada Šibenika kojemu je cilj potpora stanarima zaštićene povijesne gradske jezgre. U 2019. godini Grad Šibenik sufinancirao je nabavu i ugradnju nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na sedam objekata u šibenskoj jezgri, Svake godine u proračunu Grada izdvajamo i sredstva za obnovu povijesnih portala/vratnica i ostalih detalja po izboru konzervatora kroz program Stanadi. Obnovom se doprinosi imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga kroz program obnove fasade i krovišta, doprinijet će se ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

U 2019. godini Grad Šibenik je subvencionirao Program „Stara gradska jezgra – obnova stolarije“ koji se odnosio na sufinanciranje obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima na području stare jezgre grada Šibenika u smislu zamjene postojeće i ugradnje nove, energetski učinkovite vanjske stolarije.

Iz kategorije: Vijesti