Datum objave: 07. Ožujak 2021

PAPA FRANJO / Važno je druge doživljavati kao braću i sestre, jer pandemija je pokazala da se nitko ne može sam spasiti.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas mi, Židovi, kršćani i muslimani, zajedno s braćom i sestrama drugih religija, častimo oca Abrahama, čineći isto, gledajući u nebo i hodajući zemljom – rekao je Papa Franjo na međureligijski susret u Iraku gdje boravi u apostolskom pohodu u Iraku, domovini praoca Abrahama. Papa je pozvao vjernike svih religija da unatoč ranama prošlosti, mržnju pretvoru u sredstva mira.
 – Nebo šalje poruku jedinstva. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje ne rađaju se iz pobožnog srca. To je izdaja vjere. Kao vjernici ne možemo šutjeti kada terorizam zloupotrebljava vjeru. Ne dopustimo da svjetlost neba zasjene oblaci mržnje. Tamni oblaci terorizma, nasilja i rata uzrokovali su stradanje svih etničkih i vjerskih skupina u Iraku. Kada je terorizam prodro na sjever ove voljene zemlje, bezobzirno je uništen dio njezine veličanstvene povijesne baštine, uključujući crkve, samostane i mjesta molitve raznih zajednica. Ipak i u tom mračnom trenutku zasjale su neke zvijezde. Mladi su muslimanski volonteri iz Mosula pomogli obnoviti crkve i samostane, gradeći bratska prijateljstva na ruševinama mržnje, kao i kršćani i muslimani koji danas zajedno obnavljaju džamije i crkve.

Važno je druge doživljavati kao braću i sestre, jer pandemija je pokazala da se nitko ne može sam spasiti. U olujama koje trenutno proživljavamo neće nas spasiti izolacija, ni utrka u naoružanju, ni podizanje zidova, nego će nas još više udaljiti. Klanjanje novcu ljude zatvara u sebe i stvara provalije nejednakosti u koje upada čovječanstvo. Konzumerizam umrtvljuje um i srce. Put koji nam nebo pokazuje put je mira. Veslajmo zajedno u istom smjeru.

– Današnje čovječanstvo, posebno vjernici svih religija, sredstva mržnje trebaju pretvoriti u sredstva mira; odgovorne u državama trebaju poticati kako bi gomilanje oružja ustupilo mjesto raspodjeli hrane za sve. Moramo ušutkati međusobno optuživanje kako bi se čuo vapaj obespravljenih i odbačenih. Previše je onih koji su bez kruha, lijekova, obrazovanja, prava i dostojanstva. Moramo očuvati zajednički dom od naših grabežljivaca. Svijet moramo podsjetiti da je ljudski život sam po sebi vrijedan, a ne po onome što posjeduje; da su životi nerođenih, starijih, migranata, muškaraca i žena svih boja i nacionalnosti sveti. Podignimo oči, promotrimo zvijezde koje je vidio naš otac Abraham, zvijezde obećanja – rekao je na kraju Papa na međureligijskom susretu.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3