Datum objave: 22. Ožujak 2021

AMORIS LAETETIA (RADOST LJUBAVI) / Počela je Godina obitelji, godina ljubavi u obitelji, koju je proglasio papa Franjo

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Počela je Godina obitelji koju je prije pet godina osmislio i pokrenuo papa Franjo te potpisao apostolsku pobudnicu "Amoris Laetitia", koja govori o ljubavi unutar obitelji. Godina obitelji (Amoris laetitia) trajat će 15 mjeseci, a završit u Rimu će 26. lipnja 2022. na desetom Svjetskom susretu obitelji. Proglašavajući ovu posebnu godinu, papa Franjo je kazao kako će ona biti prilika da još više razmišljamo o Radost ljubavi, kroz prijedloge i pastoralna sredstva koji će biti na raspolaganju crkvenim zajednicama i obiteljima da ih prate na njihovom putu.
Sve pozivam da se pridruže inicijativama koje će se promicati tijekom Godine obitelji, koje će koordinirati Dikasterij za laike, obitelj i život. Povjerimo taj put obitelji cijeloga svijeta svetoj Nazaretskoj obitelji, osobito svetom Josipu, suprugu i brižnom ocu  - rekao je papa Franjo.  

Iz Vatikana su poručili kako će tijekom Godine obitelji podijeliti s biskupijama, župama i ostalim crkvenim skupinama i obiteljskim udruženjima materijale povezane s brakom i obiteljskim životom, s temama poput obiteljske duhovnosti, pripreme za brak i svetosti za bračne partnere.

- Godina obitelji treba biti posebna godina za rast u obiteljskoj ljubavi – objasnio je papa Franjo te dodao – Pozivam sve na obnovljeni i kreativni pastoralni zanos kako bi obitelj bila u središtu pozornosti Crkve i društva. Riječ je o pozivu upućenom institucijama, crkvenim i građanskim, ali i o uzoru kojim se valja nadahnjivati.

Papa je Isusa s Marijom i Josipom dao kao primjer vjere i snage koji trebaju oponašati obitelji koje danas podnose teret prilika prouzročenih pandemijom. – Molim za to da svaka obitelj može u vlastitom domu osjetiti živu prisutnost svete Nazaretske obitelji koja naše male kućne zajednice ispunja iskrenom i velikodušnom ljubavlju, izvorom radosti i u kušnji i u teškoćama – rekao je papa Franjo.

Iz kategorije: Vijesti