Datum objave: 03. Lipanj 2021

PRAVEDNA EUROPSKA UNIJA / Poduzetnici (ali i građani) EU imaju pravo na drugu priliku i otpis dugova najmanje jednom u životu odnosno radnom vijeku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zemlje članice Europske unije moraju u svoje zakonodavstvo ugraditi odredbe Direktive o okvirima za preventivno restrukturiranje i pružanje druge prilike prema kojima svaki bi poduzetnik tijekom svog radnog vijeka ima pravo na priliku da mu se oproste dugovi i omogući bavljenje poslom koji obavlja. Ova odredba primjenjivat će se i u Hrvatskoj, a Hrvatsko ministarstvo pravosuđa već radi na izmjeni Stečajnog zakona i Zakona o stečaju potrošača. Prijedlog izmjena tih zakona još nije objavljen pa se još ne zna jasno hoće li Hrvatska dodatno regulirati mogućnost oprosta poduzetničkog duga.

Bez obzira na to oprost duga i pravo na drugu priliku izvanredno je dobra vijest za oko 8 tisuća blokiranih hrvatskih tvrtki i isto toliko obrtnika i drugih poduzetnici koji vode poslovne knjige čiji je ukupni dug veći od šest milijardi kuna. Očekuje se da uvođenje prava na drugu priliku i oprost duga riješiti ili barem olakšati problem gotovo 240 tisuća blokiranih građana Republike Hrvatske kojima su do sada dva puta otpisivani dugovi, ali stanje jošuvijek nije dobro jer je dug blokiranih i dalje vrlo visok - 17 milijardi kuna.

Direktiva EU o pravu na drugu priliku i otpisu dugova ne govori izravno o dugovima građana, ali sugerira državama članicama da isti princip oprosta i otpisa koji će primijeniti na poduzetnike prenese i na prezadužene građane. Dakle u pravednoj EU svatko bi morao imati barem jednom u životu priliku da mu se oprosti dug. EU novim propisom stavlja naglasak na preventivno djelovanje i rano upozoravanje na probleme te brzu likvidaciju tvrtki koje se ne mogu spasiti.

Iz kategorije: Vijesti