Datum objave: 31. Kolovoz 2021

GRIJANJE I HLAĐENJE MOREM / Hrvatska U ZELENOJ TRANZICIJI - kreće u projekt korištenja energije valova, plime i oseke te grijanja i hlađenja morem

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proizvodnja energije korištenjem valova, plime i oseke te ugradnja sustava za grijanje i hlađenje prostorija i gospodarskih objekata morem putem dizalicama topline, novi je energetski projekt kojeg Hrvatska u zelenoj tranziciji razvija uz pomoć fondova EU. Prvi javni poziv za dodjelu poticaja za proizvodnju energije iz mora bit će raspisan već prvih dana rujna. Poticaji će se za sada dobivati samo za nabavu i ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom (SDTMV) iako postoje i druge tehnologije za dobivanje energije iz mora. Procijenjeno je naime da će najviše interesabiti upravo za dizalice, za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora u priobalju.
Za novac iz EU fondova za tu namjenu osim poduzetnika mogu se natjecati i jedinice lokalne samouprave. Iako je korištenje enrgije mora novost tehnologija SDTMV već se koristi u Hrvatskoj. Primijenila ga je Istarska regionalna energetska agencija u suradnji s Gradom Porečom koji već koristi dizalica topline s morskom vodom za grijanje porečke gradske uprave. U susjednoj Italiji energija mora već se uveliko koriste luke i marine koje čak isporučuju viškove energije u mrežu.
Hrvatskim poduzetnicima, znanstvenicima, investitorima i jedinicama lokalne samouprave na raspolaganju je za sada milijun i pol eura, a država je spremna sufinancirati projekte s 30 do 50 posto ovisno o veličini projekta.

Iz kategorije: Vijesti