Datum objave: 20. Listopad 2021

EDUKATIVNO I KORISNO / Uključite se u radionice u NP Krka, puno ćete naučiti i pomoći zbrinjavanju napuštenih životinja

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Niz kreativnih ekoloških radionica s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima kvalitetnog recikliranja organizira u etno selima na Skradinskom buku i Roškom slapu u listopadu i studenome Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, a od toga će koristi biti i za nezbrinute pse i mačke.

Zaposlenice NP „Krka“ prikazat će vještine izrade pompona, podmetača, ovčica i papirnatih vrećica od starih, upotrijebljenih materijala. Svi ti predmeti bit će darovani udruzi Šibenske šape, koja skrbi o napuštenim i izgubljenim četveronožnim prijateljima na širem području grada. Udruga redovito organizira informativne štandove, na kojima prikuplja donacije, a zauzvrat daruje simbolične poklone, među kojima će se ubrzo naći i rukotvorine s Krke.

Raspored održavanja radionica u NP „Krka“ redovito se ažurira i objavljuje na Facebook i Instagram stranicama NP „Krka“. U listopadu se održavaju prema sljedećem rasporedu:

  • 18. i 29. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada pompona

  • 19. i 28. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada ovčica od starog kartona i vune

  • 30. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada podmetača od starih majica

  • 23. i 27. 10. (12 – 15 sati), Roški slap, izrada vrećica od starog papira

  • 24. i 25. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada vrećica od starog papira

Oživljavanjem davno zaboravljenih starih zanata, obnovom etnografskih spomenika i edukativnim radionicama, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji od zaborava sačuvati, za buduće generacije, značajke našega identiteta, ugroženog suvremenim načinom života, a jedan od načina je i udahnjivanje novoga života starim predmetima. Tehnike i načini ukrašavanja predmeta kroz kreativno ponovno korištenje u svijetu su poznati kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom, „nepotrebnom“ predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti. 

JU „NP Krka“ nastavlja suradnju i s Udrugom „Ozana“, s kojom je na proljeće ostvarena hvalevrijedna akcija kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti, uz podizanje razine socijalne osjetljivosti na tu bolest. Zaposlenice Parka u etno selu i ove jeseni kukičaju i pletu kvadratiće veličine 20 x 20 cm, koje u toj udruzi spajaju u dekice za beskućnike u sklopu akcije „Upletimo se“. Pozivamo zainteresirane da se pridruže akciji i ispletene kvadratiće dostave u Upravu ili u ispostave JU „NP Krka“ kako bi ih u prosincu poslali Udruzi „Ozana“, poručuju iz JU NP Krka.

Iz kategorije: Vijesti