Datum objave: 04. Studeni 2021

KOGA PODRŽAVATE? Liječnici kažu da je neprimjereno zatvarati škole dok su kafići puni,a poduzetnici tvrde suprotno

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zbog pogoršane epidemiološke situacije sve su jača nagađanja novom lockdownu u Hrvatskoj,a kada je o tome riječ liječnikčke strukovne udruge i poduzetnici imaju dijametralno suprotna mipljenja. Tako se iz udruge Glas poduzetnika čuje da bi najprije trebalo zatvoriti obrazovne ustanove,a od liječnika da bi ne trebale biti zadnje na popisu dok, kako kažu, kafići normalno tade i poručuju – praznimo škole dok kafići normalno rade!

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmitizjavila je da broj pozitivnih pacijenata prelazi četiri tisuće, te da udio od 30 posto pozitivnih pokazuje da je epidemija izvan kontrole

Šmit smatra da je Vlada loše reagirala na epidemiju, da su se slale kontradiktorne poruke te da sada imamo situaciju da je procijepljenost populacije ispod 50 posto, dok se istovremeno bolnički kreveti pune. “Trebat će uvoditi i restriktivnije mjere, covid-potvrde su se pokazale kao efikasan način kontroliranja epidemije. Ne bi trebalo raditi kontradiktorne poruke u smislu da praznimo škole, a punimo kafiće”, rekla je Šmit, piše Telegram.hr.

Javio se i znanstvenik Ivan Đikić koji je upozorio da treba smanjiti kontakt ljudi u zatvorenim prostorima te je istaknuo da treba cijepiti djecu od 12 do 15 godina. Dodao je i da postoji niz mjera koje se mogu poduzeti a da ne spadaju u lockdown. “Trošak našeg bolničkog liječenja je ogroman, puno veći nego zatvaranje kafića”, kaže Đikić.

Hoće li biti novog lockdowna ili uvođenja nekih novih restrikcija odlučit će, naravno, Vlada, no poduzetnici su protiv ponovnog ograničavanja rada jer smatraju da njihove aktivnosti nisu krivac za širenje epidemije.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika kaže da je jedan od glavnih problema niska procijepljenost stanovništva. “Veliko je pitanje kako to da imamo samo oko 50 posto procijepljenih i tko će za to odgovarati”, pita se Bujas. Što se tiče eventualnog novog lockdowna, kaže da je njihov stav jasan – ne dolazi u obzir. Smatra da, ako će se već ići u pooštravanje mjera, da fokus treba biti na obrazovnim institucijama.

Najveći izvor širenja epidemije trenutno su obrazovne institucije, i smatramo da ako će doći do pooštravanja mjera, da tu treba nešto poduzeti, možda uvesti on-line nastavu, ako uopće takvo nešto dođe na red, ali to bi trebala biti prva instanca”, kaže Bujas.

Bujas smatra i da se ugostiteljski sektor drži propisanih epidemioloških mjera te da zbog toga preko ljeta i nije bilo širenja epidemije, te da se ona počela širiti s početkom školske godine. Podsjeća i na primjer noćnih klubova koji su, kako kaže, u lockdownu već 600 dana, a i bez njih se epidemija širi, preosimo s portala Telegram.hr.

Iz kategorije: Vijesti