Datum objave: 10. Prosinac 2021

BAŠTINA DOMOVINSKOG RATA / Telefonska centrala koja je spašavala Šibenik postaje muzejski eksponat

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska pošta darovala je braniteljskoj udruzi „Ruža hrvatska Žirje” telefonsku centralu koja je imala važnu ulogu tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine, ali i kasnije tijekom gotovo cijelog Domovinskog rata. Potpuno očuvanu analognu telefonsku centralu u ime Hrvatske pošte udruzi „Ruža Hrvatska Žirje” predao je koordinator akcije očuvanja tog artefakta iz Domovinskog rata, Siniša Pobrica.
-Telefonska centrala zahvaljujući kojoj je Šibenik i u najtežim ratnim danima mogao održati gotovo sve svoje telefonske veze, a posebno je bila važna tijekom bitke za Šibenik 1991. godine kada je služila kriznom stožeru, policiji i zapovjedništvu 113. brigade ZNG-a, bit će pohranjena na Žirju gdje je priključena zbirci artefakata iz Domovinskog rata koja se na Žirju čuva i bit će eksponat budućeg Memorijalnog centra Domovinskog rata „Ruža hrvatska”. - kazao je Željko Šižgorić, koji je u ime Udruge „Ruža hrvatska Žirje” od Hrvatske pošte primio telefonsku centralu te je uz pomoć branitelja volontera prenio na Žirje.
Telefonska centrala koja je služila Šibeniku i njegovim braniteljima u Domovinskom ratu izvanredno je rijetka i vrijedna starina koja stjecajem okolnosti pripada i baštini Domovinskog rata.

Iz kategorije: Vijesti