Datum objave: 15. Prosinac 2021

Kuc, kuc. Tko je? Ja sam, Euro. Stižem u kolovozu. Neko ću se vrijeme družiti s vašom Kunom dok se ne naviknete na mane.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Trgovci su već počeli raditi na tomu, a radi se i na prilagodbi zakonskih akata, Hrvatska će već od kolovoza 2022. godine imati dvojne cijene izražene u kunama i eurima. Time će započeti prijelazno razdoblje u kojem će euro, valuta Europske unije potpuno zamijeniti hrvatsku nacionalnu valutu kunu i pospremiti je u numizmatičke zbirke. 
Hrvatska, da bi prešla s kune na euro mora izmijeniti više od 120 svojih zakona, a morat će voditi računa i o tzv. dobroj poslovnoj praksi, odnosno elementarnom poštenju trgovaca da preračunavanje cijena s kune na euro postane generator inflacije i „opravdanje” za povećanje cijena. Pojednostavjeno rečeno Hrvatska se mora pobrinuti da ne dođe do zloupotreba i prijevara. Na velikom iskušenju pri konverziji kuna u euro naći će se cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, a ni građanima neće biti jednostavno prilagoditi se.
U svakom slučaju s početkom 2022. godine Hrvatska se počinje pripremati za oproštaj od kune, dakle svog novca koji je bio nerazdvojni dio pa i jamac njenog nacionalnog identiteta.

Iz kategorije: Vijesti