Datum objave: 08. Veljača 2022

ODRŽAVANJE POLJANE / Strojem od 500 bara na prljavštinu na kamenim pločama, hoće li preživjeti?

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradski oci vole se pohvaliti nagradama za arhitektonsko riješenje Poljanje. Već smo se složili da su mišljenja o njezinom izgledu tome podijeljena i da je to nešto što se neće promijeniti unatoč nagradama. Ali neka nagrada, jer to je dobra promocija Šibenika. Nejasno je, međutim, kako se, unatoč tom ponosu i zadivljenosti Poljanom, nonšalantno prilazi njezinom održavanju, posebno kamenih ploča kojima je popločana. Ovih dana to je postala i tema oko koje se građani, izravno rečeno, sprdaju na društvenim mrežama iako je riječ o ozbiljnoj stvari.

Taj je posao, kao uostalom i sve što se odnosi na čišćenje ostalih javnih površina povjeren komunalnom poduzeću "Zeleni grad", ali ono očito niti je za to opremljeno niti je stručno. Podsjećamo da je prije godinu i pol dana na Poljani održan svojevrsni hodajući kolegij o temi "kako održavati novouređenu Poljanu" o čemu je pisao Šibenik News. Na njemu su bili šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, čelni ljudi Upravnog odjela za komunalne poslove, Gradskog parkinga i tvrtke "Zeleni grad". Utvrdili su da kamene ploče na Poljani nisu pocrnile zbog toga što su nekvalitetne nego su se jednostavno šporkale te da ih je vrlo lako očistiti i to samo mlazom vode pod pritiskom za što je "Zeleni grad" opremljen. Isto tako je očišćeno i dno fontane te je dogovoreno da će najprije biti ograđena, a onda će se popraviti mehanizam kako bi konačno funkcionirala kao vodeni sat.

No očito da nisu dobro savladali gradivo jer danas je priča drukčija. "Zeleni grad je ustanovio da to ne može raditi pa je za čišćenje kamenih ploča na Poljani angažirao za to specijaliziranu tvrtku iz Žrnovnice za 65 000 kuna. Učili, učili, ali niti nakon toga odgovorni se, kako to kažu u Školi za pačiće male,  nisu makli dalje od početka, na što već danima upozorava bivši gradski vijećnik Anton Dobra. On je svojedobno bio vlasnik tvrtke koja je imala koncesiju za održavanje javnih površina u Šibeniku pa, vjerujemo, da posjeduje stručno znanje i da zna o čemu govori. Jučer je na svom Facebook profilu objavio fotke stručnjake koji sa specijaliziranim strojevima s parom i visokim temperaturama čiste trgove, skidaju žvake i ostale prljavštine, a da pritom ne uništavaju fuge ili npr. gornji sloj kamena koji se pere, vjerojatno u Zagrebu. Naravno pritom izvode posao u zaštitnim odjelima predviđenim za taj posao. Druga fotografija koju je objavio prikazuje stručnjake kojima je "Zeleni grad " dodijelio posao čišćenja Poljane za vrtoglavih 65 000 kuna . Oni strojevima s visokim pritiskom koji se koriste za pjeskarenje i skidanje žbuke peru ploče na šibenskoj Poljani.

"Nisu svjesni ili možda ne žele da budu svjesni da taj i ti strojevi rade veliku štetu na površini koju tretiraju što se može i vidjeti prostim okom. Uništene fuge, caklina, oštećeni rubovi kamena i itd. Bar da se sjete kad završe da premažu tretirane površine u dva sloja s bezbojnom tekućinom za zaštitu kamena ( kamen protect )", napisao je Dobra uz primjedbu da njihova "zaštitna odjela"neće ni komentirati. Naravno nemaju ih, valjda zbog toga što poduzetniku dogovorena cijena koja je dvostruko veća od uobičajene nije dostatna i za to", napisao je na svom Facebook profilu Dobra.

Sve to izazvalo je i šaljive i podrugljive komentare, a uključio se i bivši šibensko - kninski župan Goran Pauk. No šalu na stranu, problem je ozbiljan i žalosno je što nitko na to što se događa ne reagira, pa ni oporbeni gradski vijećnci.

"Poljana od samih početaka nije tretirana kako treba. Postoje razne bezbojne i ekološki prihvatljive tekućine za zaštitu kamena. Postoje razne bezbojne i ekološki prihvatljive tekućine za zaštitu kamena. Nikad se nisu koristile. Garantiraju par godina da kamen ne upija teške nečistoće. Zeleni grad je od početka prao sa visokotlačnim aparatom pritiska 350 bara. Ovi sad s aparatom od 500 bara. On mrvi kamen na pojedinim mjestima jer imaju i nastavke rotto glave koje stvaraju nepravilnosti tragova čišćenja samog kamena koji se tako uništava. Te rotto glave su pranje pravog kamena zidova a ne kamenih ploča. Uglavnom šteta je napravljena zbog ne stručnosti.Na to sam upozoravao više puta, ali bez uspjeha", kaže Anton Dobra.

Čekamo hoće li netko na sjednici Gradskog vijeća postaviti tom pitanje i gradske oce, uljuljane u nagrade, spustiti na zemlju.

Iz kategorije: Vijesti