Datum objave: 07. Ožujak 2022

PETICIJA / Izmjene Zakona o predškolskom odgoju urušavaju predagoške standarde, roditelji se pobunili

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezadovoljni najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju koje donose, kako kažu, drastično snižavanje postignutih pedagoških standarda u predškolskom odgoju, roditelji su organizirali online potpisivanje peticije u kojoj stoji.

Mi, roditelji djece rane i predškolske dobi, oni koji će se u toj ulozi tek naći, kao i vi koji ste to razdoblje života već prošli, pozivamo svekoliku javnost na reagiranje s ciljem zaustavljanja loših izmjena Zakona o predškolskom odgoju a kojima se ukida Državni pedagoški standard.  

Državni pedagoški standard propisuje koliko djece smije biti u skupini, koliko odgojitelja mora biti uz djecu, koliko velike moraju biti sobe u kojima djeca borave, kakvo mora biti dvorište i cijeli niz odredbi kojima jedjeci jamčen siguran boravak u vrtićima.   

Novim izmjenama vrtićima će biti dopušteno:

-       upisivati značajno veći broj djece nego je dopušteno,

-       zapošljavati manji broj odgojitelja nego je potrebno,

-       zapošljavati nestručni kadar koji je jeftiniji,

-       površina soba u kojima djeca borave do deset sati dnevno iznosi manje kvadrata po djetetu nego što je kvadratura koju na raspolaganju imaju zatvorenici a

-       djeca s teškoćama u razvoju još jednom su zaboravljena i stavljena u kategoriju „može“ umjesto „mora“.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, na jednake uvjete, jednak start. OvajZakon to ne omogućava već donosi nove nejednakosti i nepravde.

Kao roditelji želimo još jednom istaknuti:  

NE ŽELIMO OVAKVE IZMJENE ZAKONA!  

NE PRISTAJEMO NA UKIDANJE DRŽAVNOG PEDAGOŠKOG STANDARDA!  

NAŠA DJECA NISU SAMO BROJEVI KOJE MORATE UGURATI U VRTIĆE, NAŠA DJECA IMAJU PRAVO NA SIGURAN I KVALITETAN VRTIĆ.  

Zato, mi roditelji apeliramo na sve, podignite svoj glas i potpišite peticiju kako bismo zaustavili ovakve izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te zaustavili ukidanje Državnog pedagoškog standarda i štetne posljedice koje donosi za svu našu djecu.Ovom peticijom podržavamo i borbu odgojitelja za iste ove ciljeve, jer to je jedino ispravno i na dobrobit sve naše djece.

Peticiju možete potpisati na Peticija

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3