Datum objave: 15. Ožujak 2022

BLAGDAN SV. ANTE / Duhovni projekt "Simboli sv. Ante" s fotografijama šibenskog fotografa Zorana Škugor

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas u crkvi sv. Frane u Šibeniku počinje pobožnost Trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante. Tema ovogodišnje pobožnosti su simboli sv. Ante: Križ, Mladost, Knjiga, Habit, Pasac, Bose noge, Plamen, Kruh, Ljiljan, Dijete Isus, Jezik, Aureola i Smrt. Ovih trinaest simbola tumačit će propovjednici koji će predslaviti svete mise u nizu trinaest utoraka. Prvi od njih je p. Arek Krasicki redovnik spiritanac.
Svakog utorka biti će predstavljena fotografija sa simbolom sv. Ante rad šibenskog fotografa Zorana Škugor. Prva fotografija predstavlja simbol križa koji je još u ranoj mladosti obilježio život sv. Ante. Lik sv. Ante dječaka na njoj oživotvoruje dječak Šimun Juričev Martinčev, dok lik sv. Ante na svim ostalim fotografijama oživotvoruje glumac Marko Cindrić koji je ujedno i umjetnički savjetnik u projektu. Od ostalih likova na fotografijama se pojavljuju: Šime Vrcić, Dora Bara i Luka Škugor te malo dijete Pino Cindrić. Producent u ime samostana sv. Frane u Šibeniku je fra Ivan Bradarić. Suradnik i savjetnik u projektu je Rea Cindrić.

Projekt je ostvaren s naglaskom na osamstotu obljetnicu događaja u Forliju (1222. - 2022.) kada je u to vrijeme još nepoznati redovnik iz Portugala prvi puta nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam.
Sveta misa u crkvi sv. Frane u Šibeniku svakog utorka započinje u 18 sati, a nakon pomicanja na ljetno računanje vremena sveta misa počinje u 19 sati. Sat vremena ranije započinje molitva svete krunice nakon čega slijedi pjevana večernja. Nakon svete mise i prigodne homilije utorak sv. Ante završava uz svečeve relikvije i pjevanje litanija sv. Ante.

Iz kategorije: Vijesti