Datum objave: 13. Lipanj 2022

BLAGDAN SV. ANTE / Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri crkvi i samostanu sv. Frane

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga, u narodu nazvanog, svetac svega svijeta, nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri crkvi i samostanu sv. Frane. Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik šibenske crkve sv. Frane. Tisuće vjernika grada Šibenika i okolice i ove godine će hodočastiti svome omiljenom svecu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku pripremili su bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan i Blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.Nakon bogate i intenzivne duhovne priprave pred Svečev blagdan, a koji je i ove godine imao niz od trinaest utoraka, vjernici grada Šibenika i okolice i ove će godine veoma svečano slaviti blagdan sv. Ante u crkvi sv. Frane u Šibeniku.
Uoči blagdana sv. Ante, u sinoć je nakon večernje svete mise upriličen je Obred preminuća sv. Ante – molitveno bdjenje kojim se vjernici prisjećaju tog 13. lipnja 1231. godine kada je preminuo sv. Ante u mjestu Arcela uz riječi: „Vidim moga Gospodina“.
Na Svečev blagdan danas 13. lipnja svete mise su ovim rasporedom: 07.00, 08.00, 09.00, 10.30 i u 12.00 sati. Pod misom u 10.30 sati rektor crkve hrvatskih mučenika u Udbini don Josip Šimatović blagoslovit će spomen ploču sv. Nikole Tavelića. U bijeli kamen iz okolice Trogira ugraviran je manji komadić kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Ova spomen ploča biti će svečano položena u udbinsko svetište hrvatskih mučenika u subotu 18. lipnja.
Popodne su svete mise u 17.00 sati s blagoslovom djece i ljiljana, a svečanu svetu misu u 19.00 sati predslavi šibenski biskup Mons Tomislav Rogić. Osobito će razdragano biti u 17.00 sati kada je sveta misa s blagoslovom djece i cvijeća ljiljana. Ova poveznica sv. Ante i djece vezana je uz svečevu smrt 13. lipnja 1231. jer su upravo djeca razglasila vijest ulicama Padove vičući: „Umro je Svetac, umro je sveti otac“! Nakon svete mise će biti priređena igraonica i radionica za djecu u organizaciji „TOP events“.
Vjernici i brojni hodočasnici će se tijekom cijeloga dana moći ispovjediti, a u crkvi je izložen relikvijar s autentičnim relikvijama sv. Ante. U crkvi je također izloženo 13 fotografija velikoga formata autora Zorana Škugora na temu trinaest simbola sv. Ante.

Iz kategorije: Vijesti