Datum objave: 28. Srpanj 2022

POBUNA PRVIĆANA / Već se pet godina bezuspješno bore zbog uzurpacije svoje djedovine na otoku Tijatu i nelegalnih radnji slovenske tvrtke

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Otok Tijat posljednjih je godina predmet obračuna suvlasnika otoka i tvrtke koja je na otoku otvorila restoran.Privezište za brodove koje se nalazi tik ispod restorana napravljeno je, kažu, bez dozvole. Sudski postupak je u tijeku i tek će se tada utvrditi tko je to privezište izgradio i tko mu je vlasnik, javlja Dnevnik.hr.

Lučka kapetanija naložila je uklanjanje privezišta, no ni nakon 5 godina nitko ne zna gdje je zapelo.

Državni inspektorat prije dva je tjedna zatvorio restoran jer "nije imao važeće rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti". No, vlasnici su odlučili ignorirati rješenje i nastaviti s radom. 

 I tako se rješenja pišu po nekoliko godina. "Netko utvrdi da je nešto nelegalno, pa se ovaj žali na proceduru, pa zbog procedure otegne se to na četiri godine" kažu mještani.Dalje sve ostaje na pravosuđu koje u pet godina nije uspjelo riješiti problem nelegalno sagrađenog privezišta.

U uvali Tijaščici ne bi se ništa smjelo graditi. Vlasnici otoka 33 godine su otplaćivali otok, a sada im se osporava vlasnistvo. "Osjećamo se jadno. Kad vam svi dokumenti kažu da je nešto vaše, a to se ne poštuje, onda se osjećate jadno".

Svi Prvićani su zapravo suvlasnici idealnog djela na otoku Tijatu. To znači da nitko ne može ništa raditi bez dozvole 534 ostala suvlasnika".

"Najviše nas smeta što je tvrtka Šoto Vento već 6 godina na našoj djedovini i sada nam ju još žele i oteti", kaže Ivana Grbelja iz Suvlasničke zadruge. "Imaju nelegalne pontone i niz objekata. Lučka kapetanija kaže da je napravila svoje, građevinska inspekcija kaže da je napravila svoje i tako se loptaju s nama" ističe Grbelja i kaže kako odbija sjesti za stol s vlasnicima navedene tvrtke. 

Zapinje u tome što je sve sporo. Neka rješenja su donešena, pa su pala, pa kažu da nisu investitori, a onda ipak jesu investitori", ogorčena je institucijskom zavrzlamom predstavnica suvlasnika. 

Komentirala je i odluku gradskog vijeća i moguću korupciju, "Ovdje nema kanalizacije, a GUP je predvidio kanalizaciju za 200 osoba. Ali ovdje nema stanovnika. Prema tome, kome se to pogoduje onda?" pita se Grbljelja i poručuje "Naša poruka institucijama je da naprave svoj posao. Vjerujemo da ćemo izaći kao pobjednici". 

"Nadamo se da institucijama neće biti potrebno pet godina da riješe ovaj problem", zaključuje novinar Domagoj Mikić.

Foto: Dnevnik.hr

 

Iz kategorije: Vijesti