Datum objave: 12. Kolovoz 2022

ANTIFAŠIZAM / Šibenski antifašisti obilježili na Pisku 81. godišnjicu osnivanja Prvog šibenskog partizanskog odreda

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obilježila je danas 81. godišnjica osnivanja Prvog šibenskog partizanskog odreda. Među antifašistima je bio i Ivan Ninič, nekada jedan od najutjecajnijih šibenskih SDP -ovaca kojemu je to bilo i prvo pojavljivanje u javnosti nakon dugo godina Kod spomenika na Pisku položeni su karanfili ponosa, a u zrak su pušteni baloni sjećanja.

Prvi šibenski partizanski odred, jedna od najslavnijih hrvatskih antifašističkih postrojbi osnovana je na današnji dan 12. kolovoza 1941. godine. Prvi šibenski partizani bila su 28 Hrvata i jedan Srbin, zapovjednik im je bio Josip Polak Pepo iz Pakraca, a njegov zamjenik Slovenac Mile Ljubičić Meho. Osnivanje odreda organizirao je delgat Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske Pavle Papp Šiljo. Šibenski odred se okupio nešto prije pola noći, 12. kolovoza, na brdu Pisak gdje je bilo skriveno ranije skupljalo oružje i ratni materijal. Svaki pripadnih odreda dobio je pušku, streljivo, bocu vode i hranu za tri dana. Imali su deset ručnih bombi, željeznu polugu i oveću pilu za obaranje stupova i sabotaže pruge.

Plan je bio da se tri odreda iz šibenskog kraja sjedine na Promini te zajedno krenu prema Bosni, no do toga nije došlo jer su talijanski fašisti uhvatili i stijeljali Pavla Pappa Šilju i Paška Trlaju koji su trebali voditi Vodičko-prvićko-zatonski odred od 60 boraca. Primoštensko-rogozničko-krapanjski na putu prema Promini sukobio se talijanskim fašistima u Perkoviću. Odred od 30 gotovo nenaoružanih partizana nije se uspio oduprijeti neprijatelju pa se raspršio i vratio nazad.
Od 29 šibenskih borca koja su prvi krenuli oružanu borbu protiv fašizma s brda jedanaestorica su doživjela kraj rata, a 18 je poginulo u najvećim bitkama protiv fašista. Dvojica prvih šibenskih partizana, Miro Višić i Vlado Peran proglašeni su narodnim herojima.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3