Datum objave: 20. Kolovoz 2022

ZVUČNO NASILJE / Glazba Dušna Šarca pobijedila brutalno zvučno nasilje koje je sinoć ugrožavalo čaroliju njegove autorske večeri na 25. Šansoni.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Glazba koju je skladao Dušan Šarac, suptilna, emotivna i puna ljubavi, pobijedila je brutalno barbarsko zvučno nasilje koje je sinoć ugrozilo njegovu autorsku večer kojom se slavio njegov rođendan i 60. obljetnica njegovog plodnog stvaralačkog rada. Tijekom izvođenja njegovih skladbi iz neposredne blizine Trga Republike na kojem se tradicionalno održavaju Večeri dalmatinske šansone, Šarčevu glazbu gušili su enormno glasni basovi elektronske glazbe. Riječ je o neviđenom vandalizmu i blago rečeno nepristojnosti, u svakom slučaju nečemu što se nije smjelo dogoditi. Je li netko želio namjerno „minirati” slavljenički koncert Dušana Šarca i 25. Večeri dalmatinske šansone ili je riječ naprosto o bahatom nemaru, ne može se sa sigurnošću reći, ali su posjetitelji itekako dobro osjetili to sonično zagađenje.
Šarčeva glazba i Šansona uspjeli su se hrvati s tim besmislenim i nekorektnim soničnim udarom i izboriti za „pravo glasa” što ni malo ne amnestira one koji su izvršili „udar” na jednu od najvrijednijih i najpopularnijih šibenskih glazbenih i kulturnih manifestacija. Ne amnestira to ni gradsku upravu Šibenika koja i inače ne vodi računa o zvučnom zagađivanju posebno po zdravlje ljudi, okoliš i faunu štetnih niskim frekvencijama. Soničnim udarima brutalno glasnih basova s festivala elektoneske glazbe nedavno je bila ugrožena i fešta na Jadriji iako je bila udalje od izvora zvuka, a žitelji Brodarice, Krapnja pa i udaljenog Žaborića godinama nemoćno trpe infrazvuke koji dopiru iz hotelskog naselja Amadrija.
Buka općenito, a posebno zagađenost (pre)glasnim zvucima niskih frekvencija koji su pogubni po zdravlje i izazivaju vibroakustične bolesti, postala je ozbiljan šibenski problem koji se najvjerojatnije zbog viših društvenih, pardon turističkih, interesa, tolerira.
To što su glazba Dušana Šarca, pjevači i glazbenici na njegovoj autorskoj večeri sinoćnje 25. Šansone, uspjeli pobijediti potmule zvuke od kojih su vibrirali zidovi Velike gradske vijećnice i katedrale sv. Jakova, dobra je vijest, ali riječ je o bitki do koje ni u crnim snovima nije smjelo doći.
Možda će večeras na večeri novih skladbi 25. Šansone biti drukčije, korektnije, ili će možda ipak neko od nadležnih reagirati i „iskoristiti” svoje ovlasti da se barbarizam kakav se dogodio sinoć, ne ponovi?

Iz kategorije: Vijesti