Datum objave: 05. Rujan 2022

REJTING / Nakon plinske afere (malo) pala podrška HDZ-u, ali i SDP-u. Najpozitivniji hrvatski političar i dalje je predsjednik Zoran Milanović.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Plinska mega afera za koju se očekivalo da će tektonski uzdrmati Hrvatsku i izazvcati trenutne promjene raspoloženja njenih građana prema političkim strankama i liderima, nije nikome nanijela osobito velike štete. Prema aktualnom propitivanju javnog mnijenja i dalje je vodeća hrvatska politička stranka HDZ. Doduše nakon plinske afere ima za tri posto manju potporu nego prije nje, ali još uvijek ga podržava 24,2 posto građana Hrvatske. Usprkos žestokim oporbenim udarima na vlast, od plinske afere nije profitirala ni druga najjača hrvatska stranka – SDP. I njoj je potpora pala, doduše manje nego HDZ-u, ali je ipak u padu sa 16,6 na 16,1 posto. Plinska afera nije ni pomogla ni naštetila platformi Možemo, koja s s potporom od 10,6 posto ostaje stabilna treća politička opcija.
Na top listi najpozitivnijih hrvatskih političara i dalje vodi predsjednik Zoran Milanović iako je s 16,8 kliznuo na 16,4 posto, a prati ga premijer Andrej Plenković kojem je plinska afera ipak naštetila te mu je potpšora građana smanjena s 16 na 15 posto. Treći najpozitivniji hrvatski političar je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević s potporom od 4,6 posto, za njim su Miro Bulj i Ivan Penava s naoko skromnih 2 posto, ali riječ je o, posebno za Buja, velikom skoku s 0,4 na 2 posto.

Iz kategorije: Vijesti