Head 01
Datum objave: 07. Rujan 2022

DOGAĐANJE / Umjesto srednjovjekovnog sajma u subotu uprizorenje turske opsade Šibenika na tvrđavi svetog Ivana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenski gradski stražari sa kolegama iz drugih povijesnih postrojbi na Tvrđavi sv. Ivana uprizorit će u subotu, 10. rujna, „Opsadu Šibenika 1647.“Rekonstrukcija tog povijesnog događaja „pada“ na datum kada su, prije točno 375 godina, Šibenčani u odlučujućoj bitki porazili višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače. To je događanje zamjena za Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku kojeg, nakon stanke zbor koronavirusa, neće biti niti ove godine.

Prije točno 375 godina na Tvrđavi sv. Ivana odvila se odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani višestruko nadmoćnije osmanlijske osvajače, predvođene Husein pašom Tekelijom, nakon jednomjesečne opsade teško porazili.

U spomen na taj slavni povijesni događaj zbog kojeg su Tvrđave sv. Ivana i Barone izgrađene u samo dva mjeseca, u subotu, 10. rujna, na Tvrđavi sv. Ivana, Šibenska gradska straža uprizorit će „Opsadu Šibenika 1647.“, rekonstrukciju povijesne bitke za Šibenik. Pomoći će im kolege iz hrvatskih povijesnih postrojbi, kao i oni iz Bosne i Hercegovine. Za podsjetiti je da je moćnu šibensku obranu vodio barun Christoph Martin von Degenfeld, po kojem Tvrđava Barone i nosi ime.

Program počinje u subotu, 10. rujna, u 17,30 sati na Poljani gdje će se povijesne postrojbe najprije postrojiti, pa će, nakon mačevanja, proći starom gradskom jezgrom i rivom, da bi na Tvrđavu sv. Ivana stigle u 19,15 sati.

Na najvećoj i najvišoj šibenskoj kopnenoj utvrdi građanima će se potom predstaviti viteške skupine, a slijedi prijava šibenskom knezu.

U 20,15 sati, plesna skupina Kontea izvest će srednjovjekovne plesove, a onda će, s početkom u 20,45 sati vatreni show prirediti Koprivnički mušketiri i haramije. U 21,15 sati na redu je uprizorenje ključne bitke i obrane Šibenika u Kandijskom ratu1647. godine. Nakon borbe, za glazbeni dio programa na pozornici sv. Ivana pobrinut će se šibenski bend Teke Yeke.

U programu, uz Šibensku gradsku stražu, sudjeluju još Kliški uskoci, Vitezovi Vranski, Vitezovi kralja Zvonimira, Plesna skupina Kontea, Požeška građanska straža, Koprivnički mušketiri i haramije, Lička pukovnija, Vitezovi hercega Stjepana Kosače i Jajački vitezovi. Ukupno je to više od 70 sudionika povijesnih postrojbi.

Ulaz na Tvrđavu sv. Ivana, 10. rujna, za Šibenčane i goste bit će slobodan od 18 sati. Zvijezda, odnosno južni dio Tvrđave bit će otvoren do 22 sata, dok će sjeverni dio, takozvana kliješta, na kojemu će se i odvijati čitav program, biti otvorena do 24 sata. Parking kod Tvrđave Barone bit će otvoren, dok prolaz vozilima prema Tvrđavi sv. Ivana neće biti moguć“-najavio je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika koji će također sudjelovazi u tom uprizorenju.

Opsadu Šibenika 1647.“ organiziraju Turistička zajednica grada Šibenika i Šibenska gradska straža uz potporu Grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik.

 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3