Datum objave: 23. Rujan 2022

SVJETSKO PRIZNANJE / Ante Flipović Grčić dobio vrijednu međunarodnu nagradu za dizajn šibenskih info stupova na autobusnim stajalištima

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati šibenski dizajner Ante Filipović Grčić dobio je nagradu BIG SEE product design award 2022. za dizajn info stupova javnog gradskog prijevoza. Riječ je o renomiranoj internacionalnoj nagradi koja pridonosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, produkt dizajnu, drvu, turizmu i modi na globalnoj razini. Žiri u ovoj kategoriji bio je sastavljen od poznatih svjetskih dizajnera iz Finske, Izraela, Danske, Španjolske, Slovenije, Njemačke i Švicarske.

Čestitam našem dizajneru Anti Filipoviću Grčiću na osvojenoj nagradi. Nagrađeni info totemi su, uz već nagrađivane projekte gradskog trga  Poljana i Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, dokaz kako Šibenik u arhitektonskom, a i dizajnerskom  svijetu postaje itekako prepoznatljiv. Šibenik je grad koji doživljava transformaciju, mijenja se njegova vizura i dobivamo funkcionalne moderne, nagrađivane i od struke prepoznate projekte“, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić, dodavši kako mu je posebno zadovoljstvo to što se vizualni identitet grada provlači kroz nove elemente gradskog javnog prijevoza.

U opisu nagrade stoji kako su informativni stupovi za lokalne autobusne linije dizajnirani kao potpuno novi proizvod u okviru šire reorganizacije korištenja javnog prijevoza u gradu Šibeniku. Stupovi koriste tehnologiju e-papira niskoenergetske arhitekture, troše minimalno energije te sprječavaju dodatno svjetlosno zagađenje. Korisniku su visinom prilagođeni, sigurni i jednostavni za korištenje.

S obzirom na vizualno zahtjevne i delikatne pozicije za postavljanje stupova odabran je prepoznatljiv prijateljski oblik, minimalnih mogućih dimenzija, kao odgovor na urbani kaos koji se oko njih odvija. 

Proces osmišljavanja utilitarnog objekta koji je trebao napraviti iskorak u ovom području dizajna rezultirao je produktom koji pomiče granice. Uključeni su neočekivani elementi – ornamenti visoke kulture (s keramičkih posuda danilske kulture, 5500 – 4900 BC). Grafički elementi predstavljaju novu vizualnu interpretaciju jedinstvenih geometrijskih ukrasa koji su na ovaj način iz muzeja izneseni u javni prostor.

Informativni stupovi su se upotrebom materijala i novih tehnologija uključili u framework branda – Šibenika kao zelenog grada, grada inovacije i promišljenog dizajna.

Iz kategorije: Vijesti