Datum objave: 13. Listopad 2022

KRENULI RAZGOVORI / Gradski čelnici dogovrili s ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića dubinsku analizu njihovih troškova i traže da Grad određuje iznos koji plaćaju roditelji

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi korak k rješavanju pitanja izjednačavanja subvencija za djecu koja pohađaju privatne i vjerske s onima u Gradskim vrtićima napravljen je danas na sastanku gradonačelnika Šibenika Željka Burića, njegovog zamjenika Danijela Milete i pročelnice za društvene djelatnosti Mirjane Žurić s ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića. Dogovorili su se da će posebno povjerenstvo analizirati i utvrditi kolika je ekonomska cijena boravka djece u privatnim i vjerskim vrtićima, ali o izjednačavanju subvencija još nema riječi.

Nakon sastanka predstavnika ravnateljica privatnih i vjerskih vrtića Jasna Grubišić novinarima je iznijela njihovo gledanje an zaključke današnjeg sastanka.

Prva točka našeg osvrta na sastanak je da nije zakonska obveza da se sva djeca upišu u vrtiće niti je zakonska obveza lokalne samouprave da sufinancira boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima.Druga točka zaključaka je da ipak žele nastaviti partnerstvo temeljem drugih postavki, odnosno analiza u suradnji sa stručnjacima.Tako će se svakom vrtiću definirati ekonomska cijena, odnosno udio roditelja te udio grada prema vlastitim mogućnostima grada. Po prvi put smo pozvani da sjednemo za stol u radnom dogovoru s jasnim financijskim argumentima. Pročelnica Žurić će biti daljnji koordinator svih ovih dogovora, a ono što sad najviše zanima 700 roditelja jest njihov udio. Na žalost, dok se analize ne završe, nemamo odgovor na to”, kazala je Jasna Grubišić.

Očekuju da će analiza biti brzo završena kako bi s emoglo reagirati na visinu subvencija u proračunu za sljedeću godini. Ne znaju tko će je izraditi. Ali pretpostavljaju da će to biti stručne službe Gradske uprave.

Za sada nemamo razloga ni u što sumnjati. Naše poslovanje je transparentno. Nema razloga da se ne potvrdi naša računica da je ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću mjesečno 2 500 kuna. Bilo je I danas pokušaja da se to opovrgne s tezama da to varira od vrtića do vrtića,a li vjerujem da će naše računice biti potvrđene”, dodala je Grubišić

Istaknula je da su se one sastajale u srpnju i kolovozu sa zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom i upoznale ga s računicom o ekonomskoj održivosti I zatražile da se kod njegovog javljanja na javni poziv subvencije povećaju, ali to se nije dogodilo.

Napominju i kako se zna koji su parametri ekonomske cijene boravka djece te da se to ne bi smjelo povezivati s novcem koji privatni vrtići dobiju zahvaljujući projektima za koje se izbore.

Sva dodatna sredstva koju mi ostvarujemo svojim nastojanjima i znanjima nisu dio ekonomske cijene nego služi za poboljšanje kvalitete boravka djece u vrtićima. Ne smije se dogoditi da vrtić koja ima EU projekt dobije manje novca oz gradskog proračuna jer to su kratkotrajna i namjenska sredstva”, objasnila je Jasna Grubišić.

Grad prihvaća da u toj analizi sudjeluju i naši suradnici. Ne smijemo zaboraviti da se ovdje radio o roditeljima i njihovoj djeci pa i oni moraju biti u sve uključeni. Njihovo je pravo da odaberu vrtić koji žele. Mi i Gradski vrtići smo po zakonu isti, a o gradskoj upravi ovisi hoće li nas tretirati kao partnere”, dodala je Zorana Ivić, osnivačica DV Žižula. 

U priopćenju koje je o tom sastanku stiglo iz Ureda gradonačelnika se, uz ostalo, kaže:

Grad Šibenik osnivač je dviju javnih ustanova koje skrbe za oko 1000 djece. Dodatnu uslugu predškolskog odgoja i obrazovanja za 645 djece Grad Šibenik subvencionira privatnim i vjerskim vrtićima iznosom od 900 kn mjesečno po djetetu, svih 12 mjeseci u godini.

Vaše ustanove partner su Gradu Šibeniku. Bez obzira što jedinice lokalne samouprave nisu u obvezi sufinancirati vrtićke programe privatnih osnivača, mi to želimo, i to isključivo s ciljem kako bismo olakšali roditeljima“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić. ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića.

Grad Šibenik u potpunosti upravlja gradskim vrtićima i razvija ih u svakom pogledu dok privatne vrtiće subvencionira po djetetu i nema utjecaj na njihov rad ni na cijenu prema roditelju. Kako se ne bi ponovila situacija da Grad podiže subvencije, a cijena za roditelje ostaje ista,  ovom prilikom ravnateljicama privatnih i vjerskih vrtića  predloženo je da se zajednički pristupi dubinskoj analizi troškova koje njihove ustanove imaju tijekom izvođenja pedagoških programa te da se temeljem istih definira i iznos subvencije po djetetu u svakom vrtiću pojedinačno. Također, Grad bi u ovom slučaju sugerirao iznos cijene koju bi u konačnici plaćao roditelj.

 

 

Iz kategorije: Vijesti