Datum objave: 27. Listopad 2022

GLAZBA I MOZAK / Šef šibenske psihijatrije Milivoj Stojanović predavat će danas o tome kako je glazba "teretana za ljudski mozak"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljivo predavanje pod nazivom “Glazba i mozak” održat će danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku dr Milivoj Stojanović,dr. med, specijalist psihijatrije, subspecijalist biologijske psihijatrije, voditelj Odjela psihijatrije Opće bolnice Šibensko-kninske županije. Organizator je Leontrade d. o .o. u suorganizaciji s Hrvatskom glazbenom unijom – Podružnicom 12. Predavanje počinje u 18.30 sati.

Na predavanju, čiji podnaslov glasi "Aktivno sviranje i učinak na promjene u funkcioniranju mozga", bit će riječi o utjecaju aktivnog bavljenja glazbom na memorijski sustav i inteligenciju i o mogućnostima primjene glazbe u rehabilitaciji i prevenciji duševnih poremećaja i u sustavu obrazovanja.

Dr. Milivoj Stojanović na poseban način već nekoliko godina izučava utjecaj glazbe i aktivnog sviranja glazbenih instrumenata na razvoj i funkcioniranje mozga. Do novih spoznaja o pozitivnim učincima glazbe i samostalnog ovladavanja glazbenim instrumentima došao je koristeći zapažanja iz vlastitog iskustva i prakse svog sina koji odlično svira više glazbenih instrumenata. Potvrdu za svoju tezu da je potrebno preferirati sviranje po sluhu i improviziranje glazbe uz minimalno korištenje nota i da je svatko sposoban za to svakodnevno demonstrira javno, na svojoj Facebook stranici stavljajući, bez kompleksa video snimke pjesma koje svira kako bi ohrabrio i druge ljude da se opuste i počnu koristiti blagodati te metode.


Kaže za sebe da je u prepoznatljivoj mjeri bio netalentiran za sviranje gitare a sada svira gitaru, klavijature i saksofon. Njegova je ključna teza da je takav način sviranja i bavljenja glazbom „teretana za ljudski mozak“, metoda koja potiče neuroizgradnju. Slijedeći trag tih otkrića došao je i do vrlo zanimljivih, u neku ruku revolucionarnih i vrlo korisnih zaključaka bitnih za kognitivni razvoj svakog pojedinca, ali i za terapiju i prevenciju u slučaju teških oboljenja poput Alzheimerove bolesti.

Iz kategorije: Vijesti