Datum objave: 17. Studeni 2022

SUBVENCIJE BORAVKA DJECE U VRTIĆIMA / Gradska uprava danas ponudila pojedinačno osnivačima privatnih i vjerskih vrtića model sufinanciranja, oni se tek trebaju očitovati

Diana Ferić
Diana Ferić

 U Gradskoj upravi Grada Šibenika danas su održani pojedinačni sastanci s predstavnicima vrtića privatnih i vjerskih osnivača te su im predočeni rezultati analiza koje je provelo stručno Povjerenstvo osnovano radi izrade optimalnog modela sufinanciranja boravka djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, priopćili su iz gradske uprave.

U svakoj od ustanovaizračunati su troškovi  boravka djeteta u osnovnom programu predškolskog odgoja i obrazovanja, odnosno ekonomska cijena. Dobiveni iznos umanjen je za cijenu od 90 eura (678kn), koju bi plaćao roditelj, te bi ostatak troška za svako dijete upisano u skladu s propisanim standardima, snosio Grad Šibenik.

Vjerujemo da je ovakav model optimalan i roditeljima i osnivačima. Grad ne može istim iznosom sufinancirati boravak djece u svim ustanovama, budući da su i troškovi u svakoj od ustanova različiti. Također, Grad ne može javnim novcem jednako financijski pratiti ustanove kojima je osnivač, odnosno ustanove privatnih osnivača“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Žao nam je zbog niza dezinformacija koje se čuju u javnom prostoru, osobito od strane predstavnika roditelja jer su nam roditelji na prvom mjestu i motiv su izjednačavanja cijena prema svima.Cilj nam je da svi roditelji plaćaju jednaku cijenu te da imaju mogućnost izbora i dostupnost upisa djeteta u željeni vrtić po jednakim uvjetima”, kažu u gradskoj upravi.

Uz cijenu koju plaća roditelj, Grad Šibenik sufinancirat će ostatak iznosa do pune ekonomske cijene boravka djeteta. U navedene subvencije uračunati su i troškovi poskupljenja prehrambenih namirnica, energenata te povećanja plaća i drugih troškova, a privatnim osnivačima se priznaje i stavka razumne dobiti“, istaknula je predsjednica Povjerenstva Mirjana Žurić.

Osnivači privatnih i vjerskih odgojno-obrazovnih ustanova razmotrit će predočeni model te će se o istomu očitovati.

Iz kategorije: Vijesti