Head 01
Datum objave: 30. Studeni 2022

RODITELJI DJECE U PRIVATNIM I VJERSKIM VRTIĆIMA: Pristajemo na novi model financiranja, jednak za rodtelje djece iz gradskih i onih iz privatnih i vjerskih vrtića

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić na kraju je ipak primio predstavnike roditelja djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće u Šibeniku. Predstavio im je novi, predloženi model financiranja po kojem roditelji sve djece bilo da pohađaju gradske, privatne ili vjerske vrtiće plaćaju jednaku cijenu boravka u vrtićima, a Grad Šibenik subvencionira vrtićima ostatak do ekonomske cijene koju on određuje i varira od vrtića do vrtića. Predstavnici roditelja su se tim složili uz to što su od gradonačelnika zatražili da se obveže na nekoliko bitnih stvari.

Evo njihovog priopćenja:

Poštovani mediji i zainteresirana javnosti,

ovim putem Vas obavještavamo da nas je gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, primila u srijedu 23.11.2022. u 11 sati na razgovor. Na sastanku nam je gradska uprava objasnila na koji način planiraju riješiti problem ekonomske cijene vrtića te izjednačavanje izdvajanja svih roditelja za privatne i vjerske vrtiće, a da pritom kvaliteta pružanja usluge istih ne bude ugrožena. Ovim putem izjavljujemo kako smo mi, roditelji predstavnici djece privatnih i vjerskih vrtića, zadovoljni prijedlogom gradske uprave o modelu sufinanciranja djece koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće prema kojem će cijena za osnovni 10satni program iznositi 680 kn, a grad će sufinancirati razliku do visine stvarnih troškova, a u skladu s čl.42. Zakona o državnom predškolskom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe koja će biti uvećana za inflatorna kretanja i to na osnovu stvarnih izdataka:

1) Izdatci za radnike, i to:– bruto plaće,– naknade i materijalna prava radnika

2) Prehranu djece

3) Uvjete boravka djece, i to: – materijalni izdaci,– energija i komunalije,– tekuće održavanje objekta i opreme,– prijevoz djece

4) Nabavu namještaja i opreme

5) Nabavu sitnog materijala

Ukoliko gradska uprava ispuni sve što nam je obećano na sastanku, smatramo da su navedeni uvjeti za našu djecu zadovoljavajući te se povlačimo iz medija do konačnog dogovora Grada s privatnim i vjerskim vrtićima, a dogovor i rješenje očekujemo najkasnije 10.12.2022. Ukoliko Grad ne ispuni obećano što nam je garantirao na sastanku, te ispadne da su koristili lijepe riječi za kupovanje vremena, a naša djeca budu zbog toga ispaštala, budite uvjereni da ćemo biti puno glasniji nego prvi put. Kao što smo najavili i u ponovljenom dopisu za sastanak Gradu, nismo planirali izaći u medije do konačnog dogovora Grada s vlasnicima vrtića, ali nažalost zbog netočnih natpisa u mediju Šibenik.hr u članku objavljenom u nedjelju 27.11.2022. , s istim zaključkom izlazimo i prema svim medijima, te najavljujemo svoje svjesno povlačenje kako bi prepustili dogovor Gradu i privatnim i vjerskim vrtićima po predstavljenom modelu koji ima biti najpoštenije rješenje od kojeg će jedini "profiteri" u priči biti isključivo djeca. Ukoliko se obje strane ne usuglase do 10.12.2022. najavljujemo daljnje pritiske na Vlasnike vrtića i Grad jer smatramo da navedeni model štiti sve tri strane u ovom sporu, a najvažnije je da štiti djecu i omogućuje svoj djeci jednake i kvalitetne uvjete!

Šibenik, 29.11.2022.

Roditelji djece Grad Šibenika

Martina Erak Bačelić (DV Sunce)

Loredana Huljev (DV Osmijeh)

Nataša Jurešić (DV Blažena Hozana) Ivan Maretić (DV Žižula)

Antonio Vlahov (DV Brat sunce)

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3