Datum objave: 04. Siječanj 2023

KOLIKO JE OVO PAMETNO? / SDP priprema okupljanje šest političkih stranaka od centra nalijevo, teško bez jakog lidera

Diana Ferić
Diana Ferić

Savez od šest stranaka od centra nalijevo za buduće parlamentarne izbore najnovija je ideja o kojoj razmišljaju u još uvijek najjačoj opozicijskoj stranci SDP-u, piše u srijedu Večernji list.

Kako se neslužbeno čuje na Iblerovu trgu, lider SDP-a Peđa Grbinu prvoj polovini ove godine planira konačno definirati kako i s kime će pred birače, a uz Možemo! i stranku Centar koju vodiIvica Puljak i kojima je zajednička suradnja već ponuđena, neslužbene informacije iz vrha SDP-a kažu da će se ozbiljno razgovarati o potencijalnoj suradnji i sa starim koalicijskim partnerima HSS-om i strankom GLAS pa čak i s Radničkom frontom.

Riječ je o strankama s kojima SDP već neko vrijeme surađuje i u parlamentu.

Može li takav savez, dođe li do njega, ugroziti HDZ i je li za SDP, koji ima povijest okupljanja širokih koalicija poput Kukuriku koalicije i Narodne koalicije koje je vodio tadašnji lider SDP-a Zoran Milanović, ili pak Restart koalicije koju je okupio njegov nasljednik Davor Bernardić, u interesu ponovno ići u neki širi savez ili mu je možda bolje fokusirati se na Možemo! (s kojim je na vlasti u Zagrebu) i stranku Centar (s kojom je na vlasti u Splitu i koja je zahvaljujući Ivici Puljku i osvajanju Splita koristan partner), zanimljivo je pitanje koje će se sigurno još analizirati.

Politička analitičarka Ankica Mamić ne vidi koristi od velike koalicije šest stranaka od centra nalijevo i ističe da je SDP taj eksperiment već napravio, uključujući i na posljednjim izborima s Restart koalicijom koju je ta straka okupila na čelu s Davorom Bernardićem, nakon koje se nisu, dodaje, raspali samo na članove raznih koalicija, nego su se raspali i oni sami međusobno, s obzirom na to da je od bivših zastupnika SDP-a u međuvremenu nastala nova stranka Socijaldemokrati čiji je saborski klub trenutačno najveći oporbeni klub u Saboru.

Ta vrsta širokih koalicija nije se baš pokazala funkcionalnom, a posebno je to slučaj nije li na njezinu čelu snažan lider. A Peđa Grbin to sigurno nije. Uostalom, da se sada provede anketa među biračkim tijelom na koje bi takva koalicija ciljala s pitanjem koga bi radije za premijerskog kandidata, Peđu Grbina ili Sandru Benčić iz Možemo!, sigurna sam da bi većina preferirala Benčić”, kaže Mamić, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja.

FOTO: D. Kovačević

Iz kategorije: Vijesti