Datum objave: 13. Siječanj 2023

SDP -ovci iz ŠIBENIKA PORUČILI / Borit ćemo se do kraja da novim zakonom o pomorskom dobru plaže i sve ostalo ostane opće i dostupno svima

Diana Ferić
Diana Ferić

SDP će se svim snagama boriti za to da pomorsko dobro novim Zakon o pomorskom dobru koji je u proceduri donošenje ostano opće i svima dostupno, poruka je s današnje konferencije za novinare koju su na šibenskoj plaži Banj održali članica Predsjedništva SDP-a i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk te predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović. Prijedlog toga zakona, ustvrdio je Tonči Restović, još je „jedan pokušaj HDZ -a da ukrade ono što je javno i dodijeli svojim rođacima, članovima ili sponzorima.

U prijedlogu novog zakona, tvrde, predviđeno je da se pomorsko dobro temeljem koncesije može staviti izvan opće upotrebe što je za njih nedopustivo.

Ono što će SDP jasno reći, i što cijelo vrijeme govorimo, je da te stvari više neće prolaziti. Borit ćemo se za svaki pedalj javnog dobra ove države, a ono što je javno, treba takvo i ostati. Dostupno svim građanima, a ne samo, kako to biva, HDZ-ovcima koji šakom i kapom dijele svojim rođacima, stranačkim kolegama i sponzorima” kazao je Restović.

 

Ivana Marković je podsjetila da je prijedlog zakona o pomorskom dobru prošao proceduru javnog savjetovanj i d aje stiglo tisuću prijedloga, komentara koje je ona pomno izučila.

Ono što je zajedničko svima je jedan vapaj i jasan zahtjev da pomorsko  dobro treba ostati u općoj upotrebi. To je temeljno i neotuđivo pravo svakog pojedinca. Ovakav prijedlog to pokušava promijeniti u samom uvodu gdje je u članku 11. neprihvatljivo tumačenje da se pomorskom dobro može staviti i ograničiti van opće upotrebe temeljem koncesije. Nadalje, tu je podjela na javne plaže i one rezervirane za turističke resorte i hotele, a to je nama neprihvatljivo. Inzistirat ćemo da se ovakva podjela izbriše. Ako ovo prođe, dolazimo u apsurdnu situaciju da će naši građani biti gosti na plažama, a gosti hotela imati veća prava i bit će zapravo  domaćini”, istaknula je.

Pomorskom dobro je ustavna kategorija i mora biti opće i dostupno svima .

Hoće li pomorsko dobro postati žrtva političko zla”, upitao je na početku svog obraćanja novinarima Arsen Bauk i nastavio: „Želimo da ono što je dostupno takvo i ostane. Ako zakon ide u tom smjeru, mi ćemo se boriti. Resorni ministar Butković kazao je da neće biti zagrađivanja plaža, a ja ću evo kazati da mu vjerujem. Ali ako to ne bude istina, na svaku ogradu koja nikne, stavit ću njegovu fotografiju. Ako ovaj zakon prođe, pamtit ćemo da ova Vlada Baniju nije sagradila, ali da je plažu zagradila”, zaključio je Bauk.

Iz kategorije: Vijesti