Datum objave: 18. Siječanj 2023

NESLUŽBENO SE DOZNAJE / Jahta ruskog oligarha legalno prešla hrvatsku granicu, posadi prijeti zatvor od pet godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Pričom o jahti ruskog oligarha koja je bila u Betini i to plombirana, ali je „isparila” i sada je na vezu u turskoj bavi se i SOA, kako piše danas. hr.

Brod se iz Betine zaputio prema Dubrovniku gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju granicu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo. RTL doznaje i da su članovi posade iz Hrvatske, prijeti im i do pet godina zatvora. Sve istražuje SOA.

Da se dogodio jedan čudan da tako kažem slučaj, odnosno događaj- to je istina”, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade.

U marini Betina gdje se nalazila od blokade – zavjet šutnje. Ministar uvjerava lučka kapetanija poduzela je sve potrebno.

Mi smo to plombirali i naravno da se takav čin nije smio dogoditi”, kazao je Butković.

Kako je onda moguće da je samo tako nestala? Iskusni skiper nam kaže – jahta je mogla izbjeći graničnu kontrolu.

Granica se vrlo lagano može prijeći i uđe se u međunarodne vode i tako naša lučka kapetanija ili policiju nemaju nikakve mogućnosti nadzora.

No neslužbeno doznajemo – priča je potpuno drukčija.

GFX brod se iz Betine zaputio prema Dubrovniku gdje je regularno prošao lučku kapetaniju, carinu i na kraju granicu policiju. Sankcije baš nigdje u sustavu nisu bile zavedene pa su sve službe za izlazak jahte iz teritorijalnih voda dale zeleno svjetlo.

Prvi čovjek povjerenstva za kontrolu sankcija jučer prst upire u posadu.

Saznanja koja imamo iz Ministarstva mora je da je zapovjednik broda bio obaviješten prema tome smjene koje su upravljale tim brodom sasvim sigurno su bile obaviještene da je riječ o zamrznutoj imovini”, rekao je Frano Matušić državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova.

Kako doznajemo, svi članovi posade hrvatski su državljani i sada im prijeti pet godina zatvora. Tko su istražuje i SOA. A da se nalazi u Turskoj pokazuje stranica koja prati brodove.

Više saznajte ovdje.

Iz kategorije: Vijesti