Datum objave: 27. Siječanj 2023

RUSKA JAHTA IRINA VU / Policija privela više osoba te krenula u pretragu domova i poslovnih prostorija osumnjičenih za isplovljavanje ruske jahte IRINA VU iz Republike Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U službene prostorije Policijske uprave splitsko - dalmatinske dovedeno je nekoliko osoba koje se dovodi s vezu s isplovljavanjem ruske jahte IRINA VU koje se nalazila u marini u Betini na otoku Murteru, a bila je pod međunarodnim mjerama sankcijama, iz Republike Hrvatske u listopadu 2022. godine. U tijeku je provođenje dokaznih radnji pretrage domova i drugih prostorija privedenih osoba na više lokacija. U kriminalističkom istraživanju sudjeluju Policijska uprava šibensko-kninska i Policijska uprava splitsko-dalmatinska, a koordinira Uprava kriminalističke policije Ravnateljstva policije Republike Hrvatske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku.

Jahta IRINA VU pod još nerazjašnjenim okolnostima napustila je Hrvatsku u listopadu 2022. godine iako je bila zapečaćena zbog međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i nije smjela napuštati vez. Navodni stvarni vlasnici jahte su ruski oligarh Alisher Usmanov i njegova supruga Irina Viner Usmanov za koje se smatra da bliski Vladimiru Putinu, ruskom predsjedniku koji je pokrenuo agresiju na susjednu Ukrajinu. Formalni vlasnik jahte je tvrtka "Leraux Yachts Limited" s karipskih Kajmanskih otoka. Jahta je iz Betine prema prvim tadašnjim informacijama isplovila legalno, no kasnije se pokazalo da je ipak riječ o kršenju međunarodnih sankcija u kojima kao članica europskih i međunarodnih institucija sudjeluje i Hrvatska. Sukladno odlukama državnoga koordinacijskog tijela i uputama Ministarstva mora, šibenska Lučka kapetanija, na čijem području se brod nalazio, dobila je nalog za pečaćenje broda što je na propisani način i učinjeno. No jahta je usprkos tomu isplovila te je 9. listopada uplovila u tursku luku Didim.

 

Iz kategorije: Vijesti