Head 05
Datum objave: 08. Veljača 2023

INSPEKCIJA U ZAGREBU I SPLITU / Otkriveni liječnici koji su za vrijeme radnog vremena radili u fušu u privatnim ustanovama

Diana Ferić
Diana Ferić

Nemali broj bolničkih liječnika nije na svom radnom mjestu u radno vrijeme, a dio ih radi u privatnim ustanovama iako za to nemaju dopusnicu ravnatelja bolnice u kojoj su zaposleni, piše u srijedu Večernji list

 Neki od tih liječnika privatni rad obavljaju i u radno vrijeme u kojem bi trebali raditi u bolnici. Nepravilnosti u korištenju propisanog radnog vremena, neopravdani izostanci s radnog mjesta te rad liječnika iz javnih zdravstvenih ustanova u privatnim bez dopusnica - sve su to nepravilnosti iz zdravstveno-inspekcijskih nalaza koje je u dijelu javnih i privatnih ustanova u Zagrebu i Splitu provela inspekcija Ministarstva zdravstva. Uz navedeno, kod nekih su privatnih ustanova utvrđene i nepravilnosti u vođenju medicinske dokumentacije.

'Liječnici koji su zatečeni da obavljaju zdravstvenu djelatnost u drugim ustanovama bez odobrenja ravnatelja prijavljeni su nadležnim prekršajnim sudovima. O istom su obaviješteni i ravnatelji radi poduzimanja mjera sukladno Zakonu o radu. U vezi s navedenom problematikom Ministarstvo zdravstva će i nadalje provoditi nadzore te transparentno obavještavati o utvrđenome', poručio je ministar Vili Beroš.

Neki su doktori privatno radili nakon što su odradili dežurstvo u bolnici ili na svoj slobodni dan, ali za to nisu imali dopusnicu. Važeći Pravilnik o dopunskom radu liječnika propisuje da dodatno mogu raditi liječnici koji uredno izvršavaju obveze iz radnog odnosa i imaju odobrenje za dopunski rad, a rad bez dopusnice smatra se povredom obveza iz radnog odnosa zbog koje liječniku dvije godine neće biti dopušten dvojni rad.

I liječnik koji radi s dopusnicom bez nje može ostati ako neuredno ispunjava obveze u matičnoj bolnici. Neki su ravnatelji već postupali prema nalazima inspekcije i doktorima uručili opomene, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3