Datum objave: 02. Ožujak 2023

BORBA PROTIV POSKUPLJENJA / Vlada pokazuje mišiće. Uskratit će subvencije na energente trgovačkim lancima koji su odbili dostavi liste cijena ključnih proizvoda.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Trgovački lanci koji su odbili ili su se oglušili o zahtjev Vlade Republike Hrvatske da redovito dostavljaju popise 300 proizvoda u 80 kategorija s cijenama prije i poslije nove godine kako bi građani mogli sami usporediti kod koga je i koliko došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura, mogli bi doživjeti žestok udar na svoje poslovanje. Kako saznaje „Jutarnji list”, Vlada namjerava svim velikim trgovačkim lancima koji se nisu korektno ponijeli u krizi i koji su oglušili na njen zahtjev, uskratiti mjera pomoći koje se uvode 1. travnja. Konkretno mogli bi ostati između ostaloga i bez subvencija na struju i plin. Na udaru ove mjere naći će se „Kaufland”, „Lidl”, „Spar”, „Plodine”, „Studenac”, NTL te Mlin i pekare, a suvbvencije će moći zadržati samo „Konzum”, KTC i „Tommy”, jedini trgovački lanci koji su se u krizi ponijeli korektno prema potrošačima te dostavili tražene popise robe i cijena.
Ova mjera nije iznenađujuća jer su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva već upozorili da trgovačke lance više neće pozivati i upozoravati. Ukine li vlada neposlušnim i nekorektnim trgovačkim lancima subvencije na energente i druge vrste pomoći većina će se naći u poslovnim gubicima, a neki zasigurno neće moći ni opstati.

Iz kategorije: Vijesti