Datum objave: 17. Ožujak 2023

JOSO SMOLIĆ / Hrvatski obrtnici zadovoljni su mjerama Vlade za ublažavanje energetske krize i inflacije. Na redu su gradovi i općine da učine isto u svojoj domeni.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Najnoviji paket mjera Vlade RH za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kao odgovor na globalnu energetsku krizu i inflaciju, nesumnjivo će omogućiti da cijeli poslovni sektor, a osobito obrtništvo zadrži stabilnost poslovanja u narednom razdoblju- kaže potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić. Pri tomu Smolić osobito ističe odluku Vlade RH da najnoviji paket mjera traje narednih godinu dana za što se Hrvatska obrtnička komora svo vrijeme snažno zalagala.
-Što se tiče mjera za ublažavanje cijena energije, on
e su pravodobne i osigurat će određenu sigurnost nama obrtnicima jer treba imati na umu da od 105 000 aktivnih obrta, gotovo dvije trećine su obrti koji ulaze u kategoriju potrošača električne energije s polugodišnjom potrošnjom do 250 000 kWh. Dakle, svi oni imaju sukladno Vladinim mjerama nižu cijenu struje u odnosu na ostalo gospodarstvo.- kaže Smolić i dodaje da će zajamčena niža cijena struje, snižena stopa PDV-a od 5 posto na plin i subvencije za plin zajedno s ostalim potporama i poticajima omogućit obrtnicima da mirnije planiraju svoju cjenovnu politiku i politiku povećanja plaća djelatnicima kojih je trenutačno u obrtnima zaposleno oko 100 000.

-S Vladom RH i nadležnim ministarstvima Hrvatska obrtnička komora nastavit će i dalje razgovarati i pregovarati u cilju određenih rasterećenja u poslovanju obrtnika. No ovdje ističem da su sada na potezu gradovi i općine koje svojim odlukama vezanim uz visinu naknada i cijena u domeni komunalnih djelatnosti također bitno utječu na poslovanje nas obrtnika i malih poduzetnika. – zaključuje Joso Smolić,

Iz kategorije: Vijesti