Datum objave: 30. Ožujak 2023

TONINO PICULA: Ukrajina može računati na našu humanitarnu, vojnu, političku, gospodarsku, financijsku i tehničku podršku. Nastavit ćemo raditi na privođenju pravdi Putinovih ratnih zločinaca

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kijev, 29. ožujak 2023. - Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator S&D skupine za vanjske poslove, kao član Delegacije S&D-a u Kijevu se jučer sastao s premijerom Denisom Shmyhalom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, prvim zamjenikom predsjednika Vrhovne Rade Ukrajine Oleksandrom Korniyenkom kao i eminentim nevladinim aktivistima.
Tonino Picula je kao član Delegacije S&D-a u Europskom parlamentu predvođene predsjednicom Iratxe García Pérez posjetio Ukrajinu kako bi razgovarali s ključnim predstavnicima vlade, parlamenta i predsjedničke administracije, izrazivši potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, te ponovno potvrdili predanost pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.
Članovi Delegacije S&D-a u Europskom parlamentu također su održali važne razgovore s nositeljicom nagrade Saharov i Nobelove nagrade za mir te voditeljicom Centra za građanske slobode, Oleksandrom Matviichuk, kao i s vodstvom i mladim aktivistima progresivnog političkog pokreta i partnera, SD Platforme.
-Izrazio sam iskrenu solidarnost s narodom Ukrajine i ponovio našu jasnu poruku jedinstva i kontinuiteta u pružanju potpore ovoj zemlji. Odlučno ćemo staviti naše zajedničke vrijednosti i budućnost na prvo mjesto. Ukrajina brani svoj teritorij, ali također brani i pravo svog naroda na miran i prosperitetan život. Kao Europljani, odlučno ćemo podržati to pravo u Bruxellesu, s našim transatlantskim i međunarodnim partnerima. Svi moramo raditi zajedno kako bismo zaštitili međunarodni poredak koji se temelji na pravilima i čvrsto je ukorijenjen u međunarodnom pravu i Povelji UN-a. - rekao je Picula.
-Naša predanost pravednoj borbi Ukrajine trajat će dok god to bude potrebno. Ukrajina može i dalje računati na našu humanitarnu, vojnu, političku, gospodarsku, financijsku i tehničku podršku. Nastavit ćemo surađivati i u privođenju pravdi svih u Putinovom režimu odgovornima za užasne ratne zločine, što je započelo nedavnim uhidbenim nalozima Međunarodnog kaznenog suda. - potvrdio je Picula te dodao kako je EU osobito posvećena putu pristupanja Ukrajine prema članstvu u EU, a posebno će biti dobro kada inicijativa o “solidarnim praznicima u EU” za ukrajinsku djecu bude prihvaćena. 

Iz kategorije: Vijesti