Datum objave: 30. Ožujak 2023

U SUBOTU JOŠ JEDNO MIRNO OKUPLJANJE: Ne znači NE. Mini suknja nije nikoga ubila, ali silovanje je!

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedno mirno okupljanje za slobodu, jednakost, nacionalnu ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalnu pravda i poštivanje prava čovjeka održat će se u Šibeniku i to ove subote, 1. travnja na Trgu Poljana s početkom u 8 sati i 30 minuta.

To su najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava. Nakon dva mjeseca borbe protiv izmišljenih procedura kojima se htjelo zaustaviti slobodno izražavanje uvjerenja ovaj put vas pozivamo da nam se pridružite“, poručile su organizatorice. Brojne su i važne poruke koje  žele poslati sa šibenske Poljane vladajućim, kako na lokalnoj razini tako i na državnoj razini, ali i široj javnosti, a to su:

-Dugotrajnim, stoljetnim borbama žene su pomicale granice i osigurale brojna prava ženama i drugim marginaliziranim skupinama. Ta prava ne smiju biti predmet rasprave i preispitivanja. Želimo zamisliti društvo za sve, uključivo i pravedno.

-Brojnim međunarodnim dokumentima, nacionalnim strategijama i nizom zakona Republika Hrvatska deklarativno se opredijelila za jednakost spolova, rodnu ravnopravnost i nediskriminaciju. Vrijeme je da se pozitivne propise počne ozbiljno provoditi u svim sustavima, od obrazovnog do pravosudnog.

-Pravo žene da slobodno odlučuje o svojem tijelu mora se vratiti u Ustav Republike Hrvatske. Naša tijela su naša, naše odluke su naše i nitko ih nema pravo preispitivati niti odlučivati za nas.

-Ne znači ne. Mini suknja nije nikoga ubila, ali silovanje je! Osnova svakog ljudskog odnosa je pristanak i dosta je politika kojima se napadači i nasilnici odrješuje krivnje na temelju statusa umirovljenika/svećenika/branitelja/dobrog susjeda ili u kojima se na ženu prebacuje krivnja za nasilničko ponašanje muškaraca. Žene su žrtve nasilnih likova, jasno pokazuju statistike MUP-a i ne postoji mogućnost da se ove činjenice iskrivljuju ili prikazuju kao "provokacije žena". Naučite svoje sinove da poštuju djevojčice, djevojke, žene, muškarce. Jasno kaznite nasilje i nasilničko ponašanje!

-Širenje sadržaja na Internetu u kojima su žene prikazane kao iracionalna bića nesposobna racionalno odlučivati koja nužno trebaju obavljati kućanski i roditeljski rad kao unaprijed fiksiranu "prirodu" svojeg bića je širenje govora mržnje i diskriminacija koju treba prepoznati, osuditi i zaustaviti.

Zamislimo zajedno slobodno društvo u kojem su ustavne vrijednosti slobode, ravnopravnosti, mira i socijalne pravde jače od uskogrudnih zahtjeva za povratak na društvena uređenja koja odgovaraju samo pojedinim društvenim grupama. Pridružite nam se na mirnom okupljanju na Trgu Poljana, 1. travnja, u 8 sati i 30 minuta“, pozivaju ove osvještene Šibenčanke.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3